Od biznis ideje do kompanije: Kako da postanete uspešna preduzetnica

Preduzetništvo se nekada smatralo muškim poslovnim domenom, ali situacija se značajno promenila, posebno ako se podsetimo koliko dugo je društvo vezivalo žene za određena zanimanja.
Danas ih više ne viđamo samo na pozicijama koje tradicionalno važe za “ženske poslove”. Savremene žene preuzimaju kontrolu nad svojim karijerama, samostalno biraju i odlučuju o svojoj budućnosti.

121963_poslovna-zena2_630x0

Prvo, biznis ideja

Čak i najambicioznije žene mogu imati problem pri izboru biznis ideja. Zato je važno da obave detaljnu analizu, jer odlučivanje o poslovnoj ideji je slično potrazi za idealnom profesijom.
Svako treba da radi ono što voli i ono u čemu je dobar. Tako i pri izboru delatnosti u preduzetništvu odluku treba doneti na osnovu ambicija, težnji, profesionalnih potencijala i ličnih predispozicija.

Ako želite da postanete preduzetnik, ali niste sigurne koji tip biznisa da započnete, treba da definišete: Šta želite da postignete biznisom? Šta želite da radite? U čemu ste dobri? Šta želite da naučite da radite? Kako provodite slobodno vreme? Ako biste mogli da imate posao koji god poželite, šta bi to bilo?

121962_poslovna-zena3_630x0

Iako se sve više žena odlučuje za preduzetništvo, često se suočavaju sa nekim izazovima koje obično ne dele sa kolegama, muškarcima. Jedan od njih je još na samom početku, dok tragaju za biznis idejom – Kakve kompanije žene osnivaju? Ne treba gajiti predrasude o tome. Sloboda izbora predstavlja temelj uspeha; kada je osoba zadovoljna onim što radi, šanse su veće da se u tome ostvari.

Dakle, pripreme?
Ako se upuštate u ovu poslovnu avanturu, treba da upoznate svoje granice i još mnogo da naučite, zato nemojte sebi dodatno da otežavate već odaberite delatnost sa kojom ste dobro upoznati. Pored toga treba da se pripremite i istražite tržište, jer vaš biznis mora da ima smisla – da bude relevantan i u budućnosti.

121965_poslovna-zena4_630x0

Ne morate sve same
Nije lako biti preduzetnik; ima toliko važnih veština i znanja koji će vam biti potrebni kada dođe trenutak da donosite velike odluke. Zato je dobro da se osećate slobodno i pitate za pomoć ili saradnju. Biti lider ne znači da znate sve odgovore – što ste otvoreniji da učite od onih koji vas okružuju, više možete da rastete i živite svoju rolu.

Važno je da volite ono što radite
Izgradnja dobrog biznisa je izazov, ali ako volite ono što radite, to će vas motivisati i ohrabriti. Pored toga, svaki vaš napor biće vredan truda kada pogledate rezultate, veliku zaradu koju ostvarujete i promene koje pravite kako u svom životu, tako i u životima saradnika.

Uspeh je na korak od vas
Jedan od prvih znakova da imate potencijal uspešnog preduzetnika jeste način razmišljanja – za preduzetnika svet je pun mogućnosti i uvek otvoren za dobru ideju. Zato ako želite da pokrenete privatni biznis, iskoristite sve mogućnosti koje vam se pružaju i steknite preduzetničke veštine i znanja koja su ključna za ostvarivanje ove ambicije.

121964_poslovna-zena1_630x0

Za manje od 12 meseci na odseku Preduzetništvo naučite da razvijate kreativne ideje, da radite po pažljivo razrađenom biznis planu, donosite kvalitetne i brze odluke, jer otkriveno je da je brzina odlučivanja glavna karakteristika mnogih milionera.

Ako izaberete školovanje na BusinessAcademy, dobićete resurse za vođenje kompletnog ciklusa razvoja preduzeća; od razrade početne ideje, primene potrebnih tehnologija i istraživanja, preko kreiranja marketing strategije i prodajnih materijala, građenja tima zaposlenih, partnera i investitora, pa sve do rukovođenja proizvodnjom, finansijama i operacijama.

Žena

Komentara
Očitavanje..