Histerektomija je hirurški postupak uklanjanja materice zbog fibroida ili mioma, to jest benignih izraslina unutar materice koje nisu rak, obilnog menstrualnog krvarenja, endometrioze, prolapsa materice ili raka ženskih reproduktivnih organa. Nažalost, danas je to jedna od najčešćih ginekoloških operacija.

– Samo prošle godine u GAK „Narodni front“ 1.027 žena imalo je hirurški zahvat vađenja materice ili histerektomiju. Kada se uzme u obzir ukupan broj zahvata u istom periodu od 5.184 hirurška zahvata na ovoj klinici, histerektomija je jedna od najčešćih operacija – kaže prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik Dnevne bolnice GAK „Narodni front“.

Prema njenim rečima, histerektomija se nekada radi i na porođaju, ako je to jedini način da se sačuva život pacijentkinje.

– Ako dođe do velikog krvarenja, jer materica ne može da se skupi, prinuđeni smo da uradimo histerektomiju. Uvek se trudimo da to uradimo tako da ostavimo jajnike. Žena neće imati menstruaciju s izvađenom matericom, ali neće ni osećati hormonske promene koje mogu da dovedu do oštećenja kostiju, kardiovaskularnog sistema, kože.

Ako pak kod žene mlađe od 50 godina moraju da se izvade i jajnici, to izaziva veštačku menopauzu.

– Zato, kad god je moguće, radimo poštedne operacije, a to podrazumeva da jedan jajnik bude sačuvan, što pacijentkinji pruža bolji kvalitet života – kaže doktorka Mitrović i objašnjava zašto ovih pet zdravstvenih problema predstavlja najčešću indikaciju za histerektomiju.

Kancer reproduktivnih organa

Histerektomija je jedini način lečenja kod nekih vrsta karcinoma materice, grlića i jajnika, jer se tako najefikasnije sprečava širenje tumora.

Fibroidi ili miomi

Ovo su benigni tumori koji mogu da se pojave na materici ili u njoj, a koji mogu značajno varirati u svojoj veličini, prouzrokovati bol i obilno krvarenje. Obično imaju porodičnu anamnezu, tako da, ako ih imaju vaša majka ili sestra, velika je šansa da ćete ih imati i vi. Mogu prouzrokovati obilna menstrualna krvarenja, krvarenja između menstruacija, bol i pritisak zbog prostora koji im je potreban. Histerektomija je često jedino rešenje za ovaj problem.

Menoragija

Prekomerno menstrualno krvarenje je često posledica izraslina, hormonskih promena ili nekih oboljenja. Oko 30 odsto svih odstranjivanja materice radi se zbog obilnog menstrualnog krvarenja.

Endometrioza

Endometrioza je oboljenje koje karakteriše rast endometrijalnog tkiva van materice. Najčešća mesta na kojima se javlja su jajnici, vagina, jajovodi. Endometrioza se može uklanjati laparoskopski ili klasično – laparotomijom. U težim slučajevima uklanjanje materice i jajnika je najbolje rešenje.

Prolaps materice

Ovo stanje podrazumeva da se materica nalazi niže nego što bi trebalo, te se spušta u vaginu i izaziva osećaj nelagodnosti. Javlja se kod žena koje imaju prirodno slabe ligamente i tkivo, kod žena koje su imale više porođaja ili jedan, ali težak porođaj, i kod žena koje su rađale krupnu decu.

I još jedno važno pitanje: Abdominalna, vaginalna ili laparoskopska?

Postoje tri načina na koje je moguće izvesti histerektomiju: abdominalna, vaginalna i laparoskopska histerektomija.

– Uglavnom se radi klasičan, abdominalni pristup, a kod žena koje imaju prolaps genitalnih organa, kada materica ispadne kroz vaginu u spoljašnju sredinu, primenjujemo vaginalni pristup. Tu nema reza na trbuhu, a kraći je i postoperativni tok. Radimo i laparoskopsku operaciju, koja je najbolje rešenje kod pacijentkinja koje imaju iregularna krvarenja, manje miome, neke predmaligne promene na grliću materice, a već su pred menopauzom.

Violeta Nedeljković