Pet razloga zbog kojih osećate bol prilikom seksa

Od privremenih stanja pa do ginekoloških problema, proverite kojih je pet najčešćih uzroka dispareunije (službeni medicinski izraz za bolan seksualni odnos).

Nedostatak uzbuđenja

Ako žena nije raspoložena za seks, vagina je stisnuta i suva, što nisu najbolji uslovi za partnerov penis i penetraciju. Najvažnija stvar koju tada možete učiniti, što ponekad može biti i najteže, jeste da se opustite. Pokušajte toplom kupkom ili se uzbudite tako što ćete s partnerom pričati o onome u čemu uživate za vreme seksa.

I lubrikant može odlično doći kao pomoć. Ponekad ovaj problem nije samo psihičke prirode. Neki lekovi, kao što su antidepresivi, mogu smanjiti libido ili prouzrokovati “suvu” vaginu.

Porođaj

Bol se najčešće javlja nakon rođenja prvog ili drugog deteta, nezavisno od toga da li je žena rodila prirodnim putem ili carskim rezom. “Bolan porođaj može ostaviti i psihičke i fizičke ‘ožiljke“, tvrdi seksualna terapeutkinja Denis Nouls. Žena takođe može imati i osećaj da joj je vagina “rastegnuta”, zbog čega se ne oseća seksi i poželjnom, a smatra i da neće uživati u seksu kao pre porođaja. Savet je: Polako se opet upustite u seksualni odnos, lubrikant će zasigurno pomoći. Nekoliko istraživanja je pokazalo da većina bolova nestane u roku od godine.

Vaginizam

Vaginizam je seksualna disfunkcija o kojoj se retko govori. Reč je o neprijatnom osećaju stezanja spoljnog dela vagine prilikom bilo kakve penetracija. Vaginalni mišići su stegnuti, što penetraciju čini teškom, bolnom, a u težim slučajevima čak i nemogućom. Uprkos tome što uzbuđenje postoji. Nakon što pokušaj penetracije prestane, mišići vagine se automatski opuste i vrate u normalu. Iako je u potpunosti i stručnjacima teško da razumeju zašto se to događa, uopšteno se smatra da je problem psihičke prirode i da je povezan s nekim traumatičnim iskustvom. Bilo da je problem fizičke ili psihičke prirode, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Vulvodinija

Vulvodinija je dugotrajna neprijatnost zbog bola u vagini koju karakteriše peckanje, žarenje i iritacija. Bol je obično konstantan i može trajati godinama. Statistički najčešće pogađa žene u četrdesetim ili kada su još starije. Postoji mogućnost lečenja. Razni činioci se navode kao uzrok ovog problema: povreda ili nadražaj nerava spoljnih organa, preosetljivost na gljivice, alergija…

Vaginalne infekcije

Neke vaginalne infekcije kao što su hlamidija i herpes mogu uzrokovati bolan seksualni odnos. Ako prilikom seksa osetite nelagodu ili bol, a inače vam se to nije događalo, vreme je da posetite svog lekara. Nakon dijagnoze ginekolog će odrediti terapiju.

izvor: magazin.hr

 

Komentara
Očitavanje..