Ovoga puta nas je zanimala raširena legenda – ljuto i dijeta. Jedni kažu da se od ljutog mršavi, mada drugi misle da ono goji.

Zbog toga smo morali da saznamo šta je tačno, a pitali smo nutricionistu udruženja “Svi na vagu”.

Nutricionista udruženja
NUTRICIONISTA UDRUŽENJA „SVI NA VAGU“ MILKA RAIČEVIĆ JE NAŠ SAGOVORNIKFOTO: YOUTUBE

– Osim što ubrzavaju cirkulaciju, podižu koncentraciju, jačaju imuni sistem i povećavaju energiju, ljute namirnice, takođe, pomažu u varenju i tope masne naslage – navodi nutricionista.

Dakle, ljute namirnice su, po njoj, idealni saveznici u borbi sa viškom kilograma.

A, koje su to ljute namirnice:

– čili paprika

– đumbir

– biber

– luk

– ren

Ljuto, funkcioniše na taj način što ublažava osećaj gladi, kako nam je objasnio nutricionista.

– Ljuto ubrzava lučenje  probavnih  enzima, odnosno sokova, takođe, ono povećava apetit, ali i ubrzava metabolizam – naglašava naš nutricionista.

Ona nam je otkrila i to da ljuto pomaže izbacivanju toksina putem kože, znojenjem. Ali, ljuto snižavanja i visok krvni  pritisak, odlično je u prevenciji srčanih udara – jer, poboljšava cirkulaciju.

Da nastavimo?

Paprika je izuzetno zdrava
PAPRIKA JE IZUZETNO ZDRAVAFOTO: PROFIMEDIA

Nutricionista udruženja “Svi na vagu” nam je rekla još i to da ljutim možemo sprečiti i karijes, podići imunitet i da su ove namirnice pune vitamina B1, B6, B2, B12, kao i betakorotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i cinka. Paprika je posebno bogata vitaminom C.

Gojazne osobe

– Ljute namirnice  neophodan su kod  osoba koje imaju višak telesne težine, jer pozitivno utiču na poremećaj cirkulacije,  dijabetes, kašalj i otežano disanje. A, đumbir, na primer, ublažava probavne tegobe i nadutost creva – navodi nutricionista.

Količina

Nutricionista nam je rekao da ograničenja nema.

– Naravno, ako vam ljuto prija. Deci se, recimo, ne preporučuje da jedu začinjenu hranu, jer njihov želudac još nije adaptiran na nju – kaže doktorka.

Dok bi za odrasle osobe savršen unos bio jedna kašika ljute paprika dnevno.

Upozorenje

Za osobe koje boluju od poremećaja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu ova pravila ne važe.

J. P. P.