Potstaknite varenje uz pomoć ove biljke

Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi kao začin i za pravljenje čajeva te u lečenju mnogih zdravstvenih stanja.

Podstiče varenje

Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u probavi jer smanjuje nadutost, s obzirom da sadrži sastojke koji redukuju gasove i deluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve creva.

Antioksidantna dejstva

Šolja čaja od majčine dušice pruža vam mnogo više od blagotvornog ukusa. Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.

Brojne su studije potvrdile kako timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a naučnici su ga čak povezivali sa prevencijom Alzheimerove bolesti.

Smiruje kašalj

Topli čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala kako pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjivanja kašlja. Sastojci iz timijana djeluju opuštajuće na bronhije.

Komentara
Očitavanje..