Potstaknite varenje uz pomoć ove biljke

Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi kao začin i za pravljenje čajeva te u lečenju mnogih zdravstvenih stanja.

Podstiče varenje

Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u probavi jer smanjuje nadutost, s obzirom da sadrži sastojke koji redukuju gasove i deluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve creva.

Antioksidantna dejstva

Šolja čaja od majčine dušice pruža vam mnogo više od blagotvornog ukusa. Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.

Brojne su studije potvrdile kako timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a naučnici su ga čak povezivali sa prevencijom Alzheimerove bolesti.

Smiruje kašalj

Topli čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala kako pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjivanja kašlja. Sastojci iz timijana djeluju opuštajuće na bronhije.

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije