E, pa moguće je, jer poslovnu praksu kojom se kupci zavaravaju, osim proizvođača hrane, često koriste i tekstilni proizvođači, i to najčešće tako što daju pogrešne informacije o artiklu.

– Informacije o proizvodu ne smeju da dovode kupca u zabludu i zato je nedopušteno jedan proizvod nazivati samo prema određenom vlaknu ili isticati samo njegov sadržaj – objašnjava Goran Popović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Isticanje marketinških poruka na proizvodu nije zabranjeno, ali one ne smeju da budu u suprotnosti sa stvarnim sirovinskim sastavom proizvoda. Zavaravanje kupaca je zabranjeno i Zakonom o zaštiti potrošača.

– Pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu – piše u Članu 19. Zakona o zaštiti potrošača RS.

U Članu 9 Pravilnika o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda piše da se tekstilni proizvod koji sadrži više vrsta tekstilnih vlakana označava etiketom navođenjem naziva i procenta mase svih tekstilnih vlakana sadržanih u tekstilnom proizvodu. Pri tome se u nazivu ne sme isticati jedna vrsta vlakna u odnosu na druge.

Sledeći put kada budete kupovali
SLEDEĆI PUT KADA BUDETE KUPOVALI “PAMUČNE ČARAPE”, NE VERUJTE NAZIVU, VEĆ DOBRO POGLEDAJTE SIROVINSKI SASTAVFOTO: PROFIMEDIA

– Tekstilni proizvod sastavljen isključivo od jedne vrste tekstilnog vlakna obeležava se etiketom ili označava izrazima “100%”, “čist” ili “u celosti”, uz navođenje naziva vlakna. Ovi izrazi se ne koriste za tekstilne proizvode koji nisu sastavljeni isključivo od jedne vrste tekstilnog vlakna, odnosno ako sadrže najviše dva odsto mase ostalih vlakana, ako je količina tih ostalih vlakana tehnološki opravdana – piše u Članu 7 istog Pravilnika.

Prave pamučne čarape skuplje su nego one u kojima je velik udeo poliestera, ali to nije jedini problem. Ima ljudi koji ne ne podnose neke materijale.

Prema Pravilniku o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda, pamuk je vlakno dobijeno od semenih čaura biljke pamuka, a poliester sastavljen od makromolekula koje sadrže najmanje 85 posto masenog udela estera diola i tereftalne kiseline. Dioli su alkoholi, a tereftalna kiselina se koristi i u proizvodnji sintetičkih smola. U čarapama sa puno poliestera noge se više znoje. To izaziva neprijatan miris, a može i da iziritira kožu.

– Ono što je zabrinjavajuće u našoj zemlji jeste to što niko ne kontroliše hemijski sastav odeće i obuće već više od 20 godina. Sirovinski sastav se koliko-toliko i kontroliše, ali hemijski ne. A i kada Jugoinspek izvrši kontrolu sirovinskog sastava jednog proizvoda i on dobije odgovarajući sertifikat, proizvođači ga stavljaju i na one proizvode koji nisu kontrolisani, a to niko ne proverava – ističe Popović.

Zato sledeći put kada budete kupovali “pamučne čarape”, ne verujte nazivu, već dobro pogledajte sirovinski sastav.

R. Nikolić