“Pad estrogena, koji se javlja tokom menopauze, smanjuje uobičajenu aktivnost ćelija bazalnog sloja koje se inače neprekidno obnavljaju i modifikuje, tj. smanjuje sintezu epidermalnih lipida što uzrokuje povećanu suvoću kože. Osim toga, tokom menopauze dolazi do značajnog smanjenja količine kolagena u koži, usled čega koža postaje tanja, manje elastična, dolazi do nastanka sitnih bora i koža postaje opuštena. Ponavljajuća pojava crvenila kože lica i povećano znojenje takođe predstavljaju uobičajene kutane simptome menopauze. Osim kozmetskih promena, kod žena u ovom period nešto su češća kutana oboljena kao što su rosacea, lihen sclerosus i keratoderma climactericum”, objašnjava Jelena Stojković-Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Nagle promene u kvalitetu, otpornosti i izgledu kože svakako nisu najteže posledice menopauze, ali jesu one koje se najviše vide. Smanjuje se tonus mišića, koža postaje manje čvrsta i elastična, sve je neotpornija i podložnija starenju. Zvuči strašno, priznajemo, ali poput mnogih stvari u životu i sa ovim je potrebno uhvatiti se u koštac i naći način da stanemo na put nabrojanim problemima.

Koža u menopauzi zahteva posebnu negu
KOŽA U MENOPAUZI ZAHTEVA POSEBNU NEGUFOTO: VICHY / SCREENSHOT

Dobre vesti su da način, zapravo, postoji, ali je potrebno pripremiti se i naoružati zanjem o tome kako da pomognemo svojoj koži, a samim tim i sebi.

Treba da znate da tokom menopauze nega vaše kože više ne treba da bude ista. Trebalo bi da koristite proizvode koji vraćaju gustinu koži, kao i koji koži oko očiju ne dozvoljavaju da se opusti. Zadovoljstvo odrazom u ogledalu pomoći će vam da menopauzu lakše “pregrmite”, a blistava, sjajna koža prvi je i osnovni korak na tom putu.

Naravno, najbolje je preventivno delovati, ali čak i ako to nije slučaj, ovih pet stavki pomoći će vam da izađete na kraj sa propadanjem kože u menopauzi i vratite joj nekadašnji sjaj.

1. Ne zaboravite dovoljne količine tečnosti i izbalansiranu ishranu: Za zaustavljanje naglog starenja kože ključan je unos tečnosti – preporučuje se voda, mineralna voda i biljni čajevi, dok su gazirana pića “zabranjena”. Ishrana bi trebalo da se zasniva na namirnicama od celog zrna, većim količinama svežeg voća i povrća, mršavom mesu, mlečnim proizvodima i malim količinama ulja dobrog kvaliteta. Trudite se i da unostie što više omega-3 masnih kiselina koje pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože (ima ih u lososu, sardine, lanu, soji, orasima…)

2. Redovno hidrirajte kožu: Ovo je ključan segment – koža imperativno treba da bude nahranjena! Što je koža starija, kreme treba da budu hranljivije. Ne smete preskakati ni čišćenje kože – pilinzima i blagim losionima bez alkohola, kako bi dejstvo preparata bilo maksimalno. Zapravo, ključ elastične, negovane kože u zrelim godinama je kvalitetna preparativna kozmetika.

3. Zaštitite kožu od sunca: Krema sa zaštitinim faktorom neophodna je čak i kada niste na odmoru, već jednostavno izlazite u šetnju – sunce uvek sija. Zimi se odlučite za preparate sa faktorom 15, dok leti to treba da bude najmanje 30.

4. Obezbedite sebi dovoljno sna i budite fizički aktivni: Vežbanje je sjajna stvar, ne samo za energiju, elan, raspoloženje, stanje kostiju, već i za vašu kožu – bolje izgleda jer dobija više kiseonika i protoka krvi. Kvalitetan san takođe znači svežiju kožu, manje podočnjake i bolji tonus. Zato spavajte bar osam sati dnevno.

5. Recite “NE” vreloj vodi: Izbegavajte dugotrojno tuširanje i izležavanje u vreloj vodi – to će dodatno isušiti vašu kožu. Trudite se da to uvek bude mlaka voda, a bitan savet je i da zaboravite na sapune , oni su isuviše agresivni za kožu, i mogu da je isuše i iziritiraju.

Redovna hidratacija kože je najvažnija
REDOVNA HIDRATACIJA KOŽE JE NAJVAŽNIJAFOTO: SHUTTERSTOCK

“Opšte promene u načinu života mogu biti efikasne u smanjenju znakova starenja kože na duže staze. Savetuje se manje kalorična ishrana, upotreba agran ulja, koriščenje antioksidanata (vitamin C, E, glutation, L-prolin, L-lizin, bakar,  cink, selen, karoten). Veoma značajan deo nege u menopauzi predstavlja zaštita od sunca i redovno koriščenje antisolarnih krema sa zaštitnim faktorom minimum 30 (SPF – sun protection factor). U svakodnevnoj toaleti kože savetuje se upotreba blagih sredstava za čišćenje, kremaste strukture”, zaključuje doktorka Jelena Stojković-Filipović. Za više saveta doc.dr. Stojković-Filipović, pročitajte intervju sa njom ovde.

Za sve što vas muči vezano uz menopauzu, priključite se Facebook grupi #NEMAPAUZE U MENOPAUZI i zajednici žena u menopauzi gde možete pronaći brojne savete stručnjaka, razmjenjivati iskustva i pozitivno prihvatiti menopauzu.

Žena