Da bi dete bilo mentalno jako, logično, takav bi trebalo da bude i roditelj – osoba koja će biti spremna da im baci sve njihove najveće strahove u lice i nauči ih šta je to odgovornost. Naravno, to je veoma teško, ali ovakve vrste iskustva su potrebne detetu da bi moglo da iskoristi svoj potencijal do maksimuma.

Za roditeljstvo je potrebno puno snage
ZA RODITELJSTVO JE POTREBNO PUNO SNAGEFOTO: PROFIMEDIA

Po rečima psihoterapeuta Ejmi Morin, roditelji koji „treniraju“ mozak svom detetu i čija deca postaju srećne, uspešne odrasle osobe sa jasnim ciljem u životu – izbegavaju ovih 13 stvari.

1. Ne usvajaju mentalitet žrtve

Ako je vaše dete izbačeno iz fudbalskog tima ili mu loše ide u školi, to ne znači da je ono žrtva. Odbijanje, neuspeh i nepravda deo su života. Ne bi trebalo da dozvolite da dete dugo bude potišteno, već treba da ga naučite da svoju patnju pretvori u snagu. Pomozite mu da odreaguje na najbolji mogući način, uprkos situaciji u kojoj se nalazi.

2. Ne osećaju krivicu

Mnogi roditelji zbog osećaja krivice na kraju dozvole detetu ono što su mu u prvi mah zabranili. Mentalno jaki roditelji znaju da će taj osećaj krivice proći i neće dozvoliti da zbog njega donesu odluku koja će se loše odraziti na njihovo dete.

3. Ne prave od svog deteta centar univerzuma

Ovo može biti veoma teško, ali jako je važno da naučite dete da se fokusira na to šta ono ima da pruži svetu, a ne na ono što svet „duguje“ njemu. Samo na taj način ono neće kasnije sve meriti po sebi.

4. Ne dozvoljavaju da strah upravlja njihovim izborima

Držanje deteta pod staklenim zvonom može vas sačuvati od mnogo stresa u životu. Al,tako ćete samo zaustaviti njegov razvoj. Mentalno jaki roditelji znaju da oni nisu čuvari deci, već njihovi vodiči. Oni dopuštaju deci da izađu u svet i iskuse život, čak i kada su prestravljeni pred tom idejom.

5. Ne dopuštaju deci da budu šefovi

Deca nisu ta koja će određivati šta će porodica večerati ili kako će se provoditi vikendi. Za njih nije zdravo da budu šefovi svojim roditeljima, pa čak ni to da budu jednaki sa njima. Dobar roditelj treba da osnaži svoje dete da napravi pravi izbor, istovremeno održavajući jasnu hijerarhiju.

6. Ne očekuju savršenstvo

Visoka očekivanja su zdrava, ali previsoka će samo unazaditi vaše dete. Mentalno jaki roditelji znaju da njihova deca neće biti savršena u svakoj oblasti. I, ne treba da budu. Umesto da ih primoravaju da budu bolji od svih ostalih, stabilni roditelji će im pomoći da postanu najbolje verzije sebe.

7. Neće dozvoliti da njihova deca izbegavaju odgovornost

Mentalno jake roditelje nikada nećete čuti da govore svojoj deci: „Ne želimo da ih opterećujemo, deca treba da budu samo deca“. Oni očekuju da njihova deca treba i žele da nauče sve što će im pomoći da postanu odgovorni ljudi. Uče ih odgovornosti za svoje izbore i dodeljuju im dužnosti skladno njihovom uzrastu.

8. Neće zaštititi svoje dete od bola

Teško je gledati sopstveno dete kako se bori sa povređenim osećanjima i stresom. Ali deci je potrebno iskustvo iz prve ruke. Mentalno jaki roditelji će, naravno, biti podrška svom detetu i pomoći će im da se suoče sa bolom tako da deca steknu poverenje u sopstvene sposobnosti da se nose sa životnim problemima.

9. Ne osećaju se odgovornim za detetova osećanja

Možda ćete pasti u iskušenje da razveselite svoje dete kada je tužno ili da ga smirite kada je ljuto, ali tako ćete samo usporiti njegov mentalni razvoj. Ono treba samo da stekne izvesne socijalne i emotivne veštine. Mentalno jaki roditelji naučiće svoje dete da bude odgovorno za sopstvene emocije i da ne zavisi od drugih.

10. Ne sprečavaju dete da napravi grešku

Bilo da je dete odgovorilo netačno na neko pitanje iz domaćeg ili je zaboravilo da spakuje patike za fizičko, ne bi trebalo da se mešate. Na greškama se uči. Roditelj treba da dopusti da dete pogreši i dozvoli mu da se suoči sa svim posledicama svog dela.

11. Ne mešaju disciplinu sa kaznom

Kazna je nešto što će naneti patnju vašem detetu zbog nečeg lošeg što je uradilo. Disciplina je u tome da ga naučite kako da to uradi bolje u budućnosti. Najviši cilj mentalno jakih roditelja jeste da nauče svoju decu kako se razvija samodisciplina, pomoću koje će praviti bolje izbore u budućnosti.

12. Ne koriste prečice kako bi izbegli neprijatnost

Popuštanje pred dečijim prenemaganjem ili obavljanje kućnih poslova koje ste njima zadali, umesto njih je brzo i lako. Ali to ih uči nezdravim navikama. Potrebna je izvesna mentalna snaga da se istrpi neugodnost i izbegne ova greška.

13. Ne zaboravljaju šta je zaista vredno u životu

Brz život, posao i obaveze oko kuće, u kombinaciji sa pritiskom da izgledaju kao savršeni roditelji na društvenim mrežama, učinili su da mnogi roditelji zaborave šta zaista vredi u životu. Mentalno jaki roditelji veoma su svesni pravih vrednosti, a njima se vode i u svojoj porodici.

(forbes.com)