Put do osamostaljenja je jednostavan i lak: Šta mlade danas motiviše na samostalan život

Iako retki žele da priznaju da im je život sa roditeljima lakši od samostalnog života, ovo je zaista istina za većinu mladih kod nas. Zbog toga više od polovine njih još uvek živi u istim domovima u kojima su odrasli i dele svoju svakodnevicu sa roditeljima, premda su odavno prešli tridesetu ili čak četrdesetu godinu života. Međutim, svi oni u jednom trenutku shvataju da je samostalan život ipak mnogo smisleniji, svrsishodniji i, najzad, prijatniji nego život sa roditeljima, zbog čega se odlučuju na ovaj korak uprkos sveopštim uslovima svog života. Dakle, neophodno je samo pronaći motivaciju da načinite ovaj korak, a ta vrsta motivacije najčešće dolazi od nekog presudnog trenutka koji menja vašu svakodnevicu iz korean. Šta je, dakle, to što danas mlade motiviše da se osamostale?

Novi posao

Teško je živeti sa roditeljima i potpuno se posvetiti svom poslu. Nije važno šta radite i koliko vremena dnevno provodite na radnim zadacima, važno je da, kada se vratite kući, budete u mogućnosti da se odmorite i posvetite sebi samima. Ovo je jedino moguće ako imate svoj sopstveni prostor u kojem ste sami i slobodni da radite šta god želite. Dakle, ako već raznovrsni oglasi za posao privlače vašu pažnju, budite otvoreni prema ideji da se osamostalite i tako promenite svoj život iz korena jer ćete tako da napravite promenu koju zaslužujute i koja će da vam pomogne na više različitih načina.

Želja za promenom

Nakon nekoliko decenija života sa roditeljima, svim mladima je u jednom trenutku neophodna promena koju im može doneti jedino samostalan život. Nije važno koliko imate godina i kakav je vaš način života, ali jasno je da će vam prelazak u sopstveni prostor i činjenica da nemate na koga drugog da se oslonite sam na same sebe prijati više nego što to možete da zamislite u prvi mah. Naravno, ovo je ogromna promena koja neće odgovarati svima na isti način u početku, ali nakon što neko vreme provedete u svom ličnom prostoru, shvatićete da je ovo bila prava odluka.

Devojka sedi na krevetu
Image by rawpixel.com

Stambeni prostor

Ovo je oduvek bio razlog zbog kog se najveći broj mladih odlučivao za odlazak od kuće i pronalazak novog stambenog prostora, a ista situacija prisutna je i danas. Koliki god da je vaš novi stambeni prostor, gde god se nalazio i ma koliko prostorija imao – on je samo vaš, i to je jedna od najvažnijih stvari na svetu! Naravno, potraga za novim stambenim prostorom nikada nike laka, bilo gde da živite, i zbog toga je važno da uzmete različite faktore u obzir. I dok neki mladi vole da žive u starijim zgradama, ostali shvataju da je inovativna novogradnja pravi izbor za njih jer nudi kombinaciju kvalitetnih materijala i zanimljive organizacije prostora. Na ovaj način ćete dobiti najveći mogući nivo komfora u svom novom stanu, nezavisno od njegove veličine, a upravo se to traži na početku samostalnog života.

Proširenje porodice

Ovo je još jedan presudan životni događaj koji pokreće potragu za sopstvenim prostorom jer svi mi znamo da dolazak bebe na svet predstavlja trenutak koji preokreće našu svakodnevicu naopačke. Ovo je najlepši period života, ali i najizazovniji, i zato je bitno da budete komotni, opušteni i komforni – a to nećete moći da budete ukoliko i dalje živite sa roditeljima. Iz tog razloga mnogi parovi traže novi prostor tokom trudnoće, što nije nimalo jednostavno, ali jeste više nego neophodno, naročito ako želite da se osamostalite što ranije i dočekate prinovu u vašem sopstvenom prostoru.

Proces osamostaljenja je dug i naporan, ali, ako ga započnete na vreme i ako znate šta želite da postignete njime, nema razloga da ne uživate u ovom periodu i da ga posmtrate kao početak jedne nove faze vašeg života!

Foto Rawpixel Rawpixel
Komentara
Očitavanje..