RAK NASTAJE ZBOG OVOGA: Evo koje namirnice morate IZBEGAVATI, a koje se BORE protiv bolesti!

Morate znati ovo!

Sve u zemlji i vašem telu zavisi od pravilnog kiselinsko-baznog balansa.  Specijalisti koriste pH vrednost za merenje kiselosti i alkalnosti određenih ćelija i organizama.

Međutim, hrana koju jedete može značajno da utiče na urinarni pH. Utvrđeno je da ishrana sa niskim unosom ugljenih hidrata i proteina može da učini urin kiselijim što povećava rizik od kamena u bubregu. Pored toga, previše kiseline u bubrežnom sistemu može da smanji gustinu kostiju, oslabi mišiće i izazove bol u leđima.

Voće, povrće, prirodni sok, zdravlje, dijeta

Foto: Profimedia/ilustracija

 

Izbegavajte prerađenu hranu – pice, pomfrit, keks i krekeri su puni “praznih” kalorija, natrijuma i ugljenih hidrata bez vlakana što može da poveća kiselost. To dovodi do stvaranja akni, problema sa zubima, gojaznošću i depresijom.

Jedite više voća i povrća – skoro sve dijete preporučuju uzimanje svežeg povrća i voća. Ovo može da poboljša ravnotežu elektrolita, zdravlje kostiju i ublaži hronična stanja kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti.

Pijite vodu – birajte alkalnu vodu sa pH od 9 do 11. Destilovana voda je savršena opcija

Smanjite potrošnju natrijuma – pokazalo se da razmera kalijuma i natrijuma igra bitnu ulogu u kiselinsko-baznoj ravnoteži vašeg tela. Dakle, smanjenje unosa soli može da vam pomogne da ostanete zdravi dugi niz godina.

Ograničite unos proteina životinjskog porekla – neka istraživanja pokazuju da previše životinjskih proteina, koji se nalaze u mesu, živini, jajima i mlečnim proizvodima, mogu da promene pH i pogoršaju hronične bolesti. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se razjasnilo ovo otkriće.

Voda

Voda
Foto: Profimedia

 

Smanjite napitke sa visokim nivoom kiselinom – uglavnom se radi o sokovima, pivu i gotovim pićima sa kakaom koji mogu da učine vaš urin kiselijim i izazovu formiranje kamena u bubregu.

Birajte neutralnu ili alkalnu hranu – ako se brinete da imate prekomernu kiselinu u telu, dodajte soju, nezaslađen jogurt, pasulj, avokado, orašaste plodove i masline u svoju ishranu.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije