Mit broj jedan

Vruća voda otvara pore

Vlada mišljenje da se „parenjem“ čisti koža.

“Vruća voda ne otvara pore. Ona pre svega širi krvne sudove i pogoršava stanje osetljive kože. U proširenim porama se najčešće nalazi keratinski čep koji se otapa keratolitičkim sredstvima, odnosno enzimskim i hemijskim pilinzima”, objašnjava dr Isailović.

Mit broj dva

Od čestog brijanja dlake brže rastu

Kaže se da dlake bujaju čim se češće brijemo.

“To je tačno. Proces brijanja stimuliše rast dlake”, napominje dermatolog.

Mnogi smatraju i da ova metoda čini dlake gušćim. Međutim, nije dokazano da brijanje utiče na veličinu folikule.

Mit broj tri

Trljajte zglobove kako bi miris bio jači

Stavite parfem, a onda trljate zglobove ruke ubeđeni da će parfem zamirisati jače i da će duže trajati. Stručnjaci kažu da je ovo potpuno pogrešan način nanošenja ovog kozmetičkog sredstva jer se ovim smanjuje intenzitet mirisa. Dovoljno je da nanesete parfem i da sačekate da se osuši na koži.

Mit broj četiri

Od šišanja kosa brže raste

Dermatolog kaže da ovo nije istina. A Milan Sarić napominje da je redovno šišanje ključno za zdravlje kose. „Neophodno je za pravilan rast kose, koji zavisi i od stanja kože glave, ishrane i genetike“.

Mit broj pet

Šminka može da izazove akne

“Šminka dizajnirana kao scenska i televizijska i ona koja sadrži mineralna ulja može da dovede do stvaranja komedona, keratinskih čepova, ispupčenja nalik bubuljicama, u izvodnom kanalu lojne žlezde i da izazove pojavu kozmetičkih akni”, objašnjava Gorana Isailović i dodaje da je najčešći uzročnik ovih akni hormonski disbalans.

Jelena Milenković