Rođena beba sa troje roditelja: Da li se igramo Boga ili medicina napreduje?

Vest da je u Meksiku rođena beba koja ima troje roditelja dočekana je juče najpre sa nevericom, zatim sa čuđenjem kako je tako nešto uopšte moguće. Gotovo očekivano pokrenuto je i pitanje da li je opravdano u toj meri mešati prste u prirodan proces ili ne.

Revolucija je počela

Beba sa DNK tri roditelja rođena je u Meksiku, uz pomoć naučne tehnologije koja se zove mitohondrijska donacija. Proceduru je obavio tim američkih lekara. Kako je objašnjeno u magazinu “Plodnost i nauka”, DNK bebe je sastavljen od majčinog, očevog i DNK materijala donora.
Čitavu priču je u određenoj meri objasnio cilj ove revolucionarne procedure. Kombinacijom DNK materijala sprečena je ozbiljna nasledna bolest koju bi novorođenče nasledilo od majke.

Zakon i nauka
U Americi zakon zabranjuje rađanje bebe sa troje roditelja, dok je u Velikoj Britaniji prošle godine procedura zakonom dozvoljena.

Ipak, mnoge stvari su većini ljudi ostale nejasne, a na pitanje da li medicina nakon ovog postupka napreduje ili ne, odgovorio je sinoć i dr Duško Ilić za Kings koledža u Londonu u intervjuu za RTS-ov “Dnevnik 3”.

– Na jedan način ovo jeste revolucija i ja sam bio veoma zadovoljan i srećan kad sam čuo da se rodila prva beba na taj način. To vidim kao veliki napredak u nauci- izjavio dr Ilić.

Kako bi samu proceduru približio gledaocima, postupak je objasnio na sledeći način:
– Imate jaje sa žumancem i belancem, i belance nije zdravo, a u žumancetu se nalazi DNK oba roditelja. Šta su oni uradili? Oni su prebacili žumance iz jednog jajete u drugo koje je imalo zdrave mitohondrije u krvnoj plazmi u belancetu.

Sama uloga trećeg roditelja u celom postupku možda dodatno revoluciranu metodu učini smislenijom.
– U mitohondrijama se nalazi genetski materijala trećeg roditelja i on kodira otprilike 13, 14 gena koji su samo enzimi za proizvodnju energije, neće uticati na boju očiju, na intelektualne sposobnosti deteta, na boju kose, visinu, težinu. Teško je reći da dete ima tri roditelja, to su zapravo genetski materijali tri čoveka. I kada dobijete transplantaciju koštane srži, vaše telo ima DNK više ljudi- istakao je doktor.

Mitohondrije su male pregrade koje se nalaze u skoro svakoj ćeliji i koje imaju funkciju da hranu pretvore u energiju. Određen broj žena u mitohondrijama ima genetske defekte koje beba može da nasledi.
U slučaju mame koja je rodila bebu o kojoj priča ceo svet, a koja je poreklom iz Jordana, reč je o Li-Fraumen sindromu koji bi, da se preneo na plod, bio fatalan po začetu bebu.

Stručnjaci su u revoluciranom potezu pronašli rešenje za ovaj problem, a Duško Ilić sa King koledža nema nikakvu etičku dilemu oko nove metode, po njemu je opravdano sve “što se radi u svrhu zdravlja deteta”.

Žena

Komentara
Očitavanje..