Saveti kako pomoći sebi kod depresije

Ishrana značajno utiče na mentalno i psihičko zdravlje, a ova tri spoja vam mogu pomoći pri ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

 

Magnezijum

Procenjuje se da 80% stanovništva pati od manjka magnezijuma. Nedavno istraživanje je pokazalo da manjak magnezijuma može povećati rizik od nastanka depresije, naročito kod mladih osoba. Postoje različiti načini da povećate unos magnezijuma. To može biti putem unosa suplemenata ili namirnica bogatih magnezijumom.

Jod

Jod utiče na nivo energije, metabolizam, telesnu temperaturu, rast, funkcionisanje imunog sistema i kognitivne funkcije (koncentracija i pamćenje). Manjak joda može povećati rizik od nastanka depresije i anksioznosti. Najbolji izvori joda su morska trava, jaja, jogurt, riba i ćureća prsa.

Vitamini B kompleksa

Ovi vitamini su nam neophodni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Samo mali nedostatak kompleksa B vitamina je dovoljan za povećanje rizika od nastanka depresije, demencije i anksioznosti. U jednom istraživanju naučnici su ustanovili da čak 25% žena koje pate od depresije pate i od manjka vitamina B kompleksa.

Komentara
Očitavanje..