ŠENTJERNEJSKA SORTA: Slovenci brendirali lekovita jaja koja koče razvoj Alzheimerove bolesti

Višegodišnjom selekcijom slovenski su stručnjaci uspeli uzgojiti jednu sortu kokoške u čijim je jajima vrlo visoka koncentracija holina, a takva „lekovita“ jaja usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije, tvrde slovenački mediji.

Da konzumiranje jaja kokošaka „šentjernejske sorte“ pomaže obolelima od Alchajmera i dementni osobama potvrdila je analiza Hemijskog instituta u Ljubljani, objavila je Slovenska televizija u prilogu o njihovoj kvaliteti i zdravstvenim koristima uživanja namirnica koje sadrže holin.

„Jaje od te kokoške nazvali smo ‘holinček’ jer sadrži mnogo holina. To je supstanca važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti „, rekao je Stane Bregar iz udruženja Gallus Bartolomaeus, koja promoviše uzgoj takve kokošje vrste.

Zanimljivo je da je ta vrsta zapravo dobila naziv prema pijetlu, što je jedinstven slučaj u svetu. Reč je o vrsti „šentjernejski petao“ (lat. Gallus Bartholomaeus) koja je po nekim podacima u krajevima oko mesta Šentjernej uzgajana još od vremena starih Kelta a danas tog kokota opština ima i u svom grbu kao simbol.

„Petao kojega popularno zovemo bartolomejček bitan je faktor izvanredne kvalitete naših jaja“, tvrdi Bregar.

Naučno je utvrđeno da taj kokot, manje težine od ostalih sorti, „drži“ jato od oko 15 kokošaka, 50 posto više nego što je to slučaj sa drugim vrstama.

„Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvaliteti jaja pomaže i to što su naše kokoške nosilje na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi „, kazao je Bregar za“ Slovenske novice „.

Slovenački mediji navode da se razmišlja čak i o osnivanju „genske banke“ kako bi se seme pijetla iz ŠENTJERNEJ očuvalo za buduće generacije, za nemili slučaj ako bi se možda dogodilo da mu zapreti neka degenerativna bolest ili izumiranje.

Komentara
Očitavanje..