Šest saveta koji će vam olakšati da zagrejete hladna stopala

Hladna stopala! Na sam pomen hladnoće mnogima se ledi krv u žilama, naime, veliki je broj onih koji u zimskom periodu pate od hladnih nogu.

One su posledica slabe cirkulacije, na koju je veoma teško uticati samo spoljnim pomagačima kao što su termo čarape, suve i nepropusne cipele, lek se nalazi u prirodnim pomagačima kao što su hrana i čajevi.

 

Hladnoća u stopalima nije jedini pokazatelj loše cirkulacije, na nju ukazuju i druge promene na telu kao što su grčevi u listovima i prstima nakon hodanja, bolni kolena i gležnjevi, ljubičasta koža.

Naime, poremećena cirkulacija izaziva poremećaj u radu znojnih žlezda, što izaziva infekcije i povrede kože, posebno po hladnom vremenu.

Najbolji akceleratori cirkulacije su konkretne promene u ishrani i biljne kupke.

1. Obuća po hladnom vremenu mora biti vodootporna i suva, ali pre svega udobna da omogućava normalnu cirkulaciju.

Najvažnije je izbegavati sintetičke materijale za čarape, koji podstiču znojenje stopala, a potom i njihovo hlađenje usled vlažne sredine.

 

2. Da bi krv normalno cirkulisala potrebno je popiti preporučenu količinu vode. Ako je telo žedno, cirkulacija postaje otežana.

Normalna cirkulacija podrazumeva piti oko litar i po vode dnevno, tačnije 30 mililitara vode po kilogramu telesne težine. Trebalo bi češće da pijete tople napitke, ali izbegavajte one sa kofeinom, jer utiču na sužavanje krvnih

 

Toplo-hladna kupka, čaj od divljeg kestena i hrana bogata vitaminom C najbolji su saveznici za ‘buđenje’ cirkulacije u telu

 

3. Namirnice mogu umnogome da poboljšaju cirkulaciju, beli luk, maslinovo ulje i crno vino, voće bogato vitaminom C, sve to poboljšava protok krvi u kapilare. Orašasti plodovi, cimet, đumbir i semenke bundeve, koje sadrže vitamin E, B3 i niacin, saveznici su u “guranju” krvi kroz sudove.

FreePik

4. Dve kupke, tople i hladne, najbolji su način da povećate cirkulaciju, tako što ćete naizmenično uranjati stopala u jednu pa drugu.

Ova metoda blagotvorno utiče na cirkulaciju i promoviše nesmetano kretanje krvi kroz krvne sudove.

 

5. Najbolje je izbegavati kupke sa šamponima i koristiti samo ciljane kućne preparate, u jednom od kojih vlada kopriva.

U pet litara vode potrebno je potopiti šolju korena koprive i dve šolje listova koprive i ostaviti preko noći.

Tečnost zatim prokuvati, procediti i koristiti kao kupku, a najbolji efekat će se pokazati u periodu od pola sata u kome je potrebno potopiti stopala.

Napitak koji će nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu i ubrzati cirkulaciju krvi kroz organizam je čaj od divljeg kestena.

Potrebno je 10 grama zrna divljeg kestena samleti u malteru i sadržaj preliti sa litrom vode. Zagrejte na laganoj vatri, pa kada provri kuvajte pet minuta.

Procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu čaja.

 

6. Masažu stopala je veoma teško primeniti tokom radnog vremena, na primer u kancelariji, ali je tada najbolje pribeći brzom rešenju. U flašu od pola litra sipajte toplu vodu, ali ne do samog vrha, zatvorite otvor. Ostanite u čarapama i hodajte po celoj površini flaše nogama, odnosno gurnite bocu nogama.

Foto FreePik FreePik
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije