Šest saveta koji će vam olakšati da zagrejete hladna stopala

Hladna stopala! Na sam pomen hladnoće mnogima se ledi krv u žilama, naime, veliki je broj onih koji u zimskom periodu pate od hladnih nogu.

One su posledica slabe cirkulacije, na koju je veoma teško uticati samo spoljnim pomagačima kao što su termo čarape, suve i nepropusne cipele, lek se nalazi u prirodnim pomagačima kao što su hrana i čajevi.

 

Hladnoća u stopalima nije jedini pokazatelj loše cirkulacije, na nju ukazuju i druge promene na telu kao što su grčevi u listovima i prstima nakon hodanja, bolni kolena i gležnjevi, ljubičasta koža.

Naime, poremećena cirkulacija izaziva poremećaj u radu znojnih žlezda, što izaziva infekcije i povrede kože, posebno po hladnom vremenu.

Najbolji akceleratori cirkulacije su konkretne promene u ishrani i biljne kupke.

1. Obuća po hladnom vremenu mora biti vodootporna i suva, ali pre svega udobna da omogućava normalnu cirkulaciju.

Najvažnije je izbegavati sintetičke materijale za čarape, koji podstiču znojenje stopala, a potom i njihovo hlađenje usled vlažne sredine.

 

2. Da bi krv normalno cirkulisala potrebno je popiti preporučenu količinu vode. Ako je telo žedno, cirkulacija postaje otežana.

Normalna cirkulacija podrazumeva piti oko litar i po vode dnevno, tačnije 30 mililitara vode po kilogramu telesne težine. Trebalo bi češće da pijete tople napitke, ali izbegavajte one sa kofeinom, jer utiču na sužavanje krvnih

 

Toplo-hladna kupka, čaj od divljeg kestena i hrana bogata vitaminom C najbolji su saveznici za ‘buđenje’ cirkulacije u telu

 

3. Namirnice mogu umnogome da poboljšaju cirkulaciju, beli luk, maslinovo ulje i crno vino, voće bogato vitaminom C, sve to poboljšava protok krvi u kapilare. Orašasti plodovi, cimet, đumbir i semenke bundeve, koje sadrže vitamin E, B3 i niacin, saveznici su u „guranju“ krvi kroz sudove.

FreePik

4. Dve kupke, tople i hladne, najbolji su način da povećate cirkulaciju, tako što ćete naizmenično uranjati stopala u jednu pa drugu.

Ova metoda blagotvorno utiče na cirkulaciju i promoviše nesmetano kretanje krvi kroz krvne sudove.

 

5. Najbolje je izbegavati kupke sa šamponima i koristiti samo ciljane kućne preparate, u jednom od kojih vlada kopriva.

U pet litara vode potrebno je potopiti šolju korena koprive i dve šolje listova koprive i ostaviti preko noći.

Tečnost zatim prokuvati, procediti i koristiti kao kupku, a najbolji efekat će se pokazati u periodu od pola sata u kome je potrebno potopiti stopala.

Napitak koji će nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu i ubrzati cirkulaciju krvi kroz organizam je čaj od divljeg kestena.

Potrebno je 10 grama zrna divljeg kestena samleti u malteru i sadržaj preliti sa litrom vode. Zagrejte na laganoj vatri, pa kada provri kuvajte pet minuta.

Procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu čaja.

 

6. Masažu stopala je veoma teško primeniti tokom radnog vremena, na primer u kancelariji, ali je tada najbolje pribeći brzom rešenju. U flašu od pola litra sipajte toplu vodu, ali ne do samog vrha, zatvorite otvor. Ostanite u čarapama i hodajte po celoj površini flaše nogama, odnosno gurnite bocu nogama.

Foto FreePik FreePik
Komentara
Očitavanje..