Slušanje muzike tokom vožnje poboljšava koncentraciju vozača?

Iako će se neki braniti izgovorom da ih opušta, vožnja je zahtevan posao. Za volanom morate da budete fokusirani na mnogo faktora vožnje istovremeno. Bez obzira na vozačko umeće, važno je da svesno održite dobre navike tokom vožnje kako biste bili bezbedni – kako po sebe, tako i po druge učesnike saobraćaja.

Za bezbednu vožnju je naravno preduslov da  proveravate tehničku ispravnost vašeg automobila redovnim servisom. Zato je posebno važno da ne izostavite konsultovanje sa vašim auto-električarem kada za to dođe vreme. 

Ispravno vozilo je sigurno vozilo. Dugotrajnost automobilskih delova i njihove ispravnosti zavisi od proizvođača, pa će tako kvalitetni Varta akumulatori zahtevati zamenu u drugom trenutku od drugog preferiranog proizvođača. 

Kada ste uvereni u ispravnost vozila, nivo bezbednosti vožnje ostaje na vašoj vičnosti u vožnji. U daljem tekstu smo za vas pripremili savete koji će vam pomoći da unapredite svoju koncentraciju tokom vožnje kako bi ona bila što bezbednija.

Slušanje muzike u kolima: Pohvalna navika ili ne?

Kada sednete u vozilo, jedna od prvih stvari koje ćete uraditi je najverovatnije puštanje muzike. Dilemu da li je slušanje muzike tokom vožnje dobar izbor ili ne, je razrešila studija sprovedena u Brazilu kojom je dokazano da slušanjeo određene vrste muzike smanjuje stres dok vozite.

Razliku u dobrobiti muzike pri vožnji pravi vrsta muzike koju odabrete za slušanje. Zavisno od odabranog žanra, muzika u kolima će različito uticati na vaše reflekse dok vozite, to jest na brzinu reakcije na opasnost. 

Zašto slušanje muzike može da bude korisno tokom vožnje?

Muzika ima veliki uticaj na stanje organizma – mentalno, ali i fizički. Kako smo već napomenuli, dokazano je da slušanje određenog žanra muzike deluje relaksirajuće na vozače. Smanjene reakcije na stres koji vožnja pričinjava, mogu da se bolje koncentrišu na sve potrebne detalje u svom okruženju.

Ma koliko da poznajete rutu kojom ste se uputili vozeći automobil, tokom vožnje je mnogo stvari koje vam lako mogu odvući pažnju. Održavanje koncentracije će zavisiti od vaše budnosti, pa je kao preduslov da na put nikako ne krećete umorni.

Jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća je mikro spavanje. Mikro spavanje podrazumeva “padanje glave”, pri čemu se nakon par sekundi vozač budi. Do ove pojave najčešće dolazi noću, kada je prirodna budnost značajno umanjena.

prikaz saobraćaja na ulici
https://www.pexels.com/photo/various-modern-cars-driving-on-road-at-night-5951903/

Takođe, noću gotovo da nema saobraćaja, što zbog privida manjeg rizika tokom vožnje, vozačima otežava da održe budnu pažnju. Zato je je najveći broj nesreća usled prekomernog umora zastupljen u periodu od 1 do 6 časova ujutru.

Umor je najveći uzrok mikro spavanja, ali uzrok pada koncentracije može biti i monotona aktivnost. Ovo je posebno važno istaći iskusnim vozačima koji su sigurni tokom vožnje, jer je za njih i sama vožnja automatizovana monotona aktivnost. Ista je situacija i sa vožnjama putanjama kojima prolazite svakodnevno, rutinski.

Zato je važno da za volan nikada ne sedate umorni – bilo gde i koliko planirate da vozite. Kada je reč o vožnji na dugim putovanjima – neizostavno je pravljenje pauza, kao i dovoljno lagane hrane i tečnosti za vozača.

Slušanje muzike tokom vožnje takođe može da utiče pozitivno na vašu koncentraciju. Zato je važno da pri vožnji ne birate isuviše monotone i relaksirajuće tonove, kao ni pesme koje će isuviše preuzeti vašu pažnju. Zato je slušanje radija neupitno dobra opcija. 

Kako da odaberete pesme za vašu plejlistu koju puštate tokom vožnje?

Spektar uticaja muzike na čoveka je veoma širok – ona direktno utiče na naše kognitivne, emocionalne i telesne funkcije. Međutim kako će određena vrsta muzike delovati na vas, zapravo najviše zavisi od ličnog karaktera i preferenci. 

Muziku birajte na osnovu toga koje raspoloženja ona u vama budi. Za nekoga će džez i bluz biti najbolji kao muzika za vožnju, dok će neko drugi najbolje održavati koncentraciju uz energični rep. Najbolje je da sami procenite i pronađete balans koji će vama žanr muzike najviše prijati kako biste se osećali i vozili što sigurnije.

Posebno vodite računa da će vam ponekad muzika koju volite da slušate u slobodno vreme, sasvim suprotno željenom efektu, oduzimati pažnju. Kolika god duživa vašeg vozačkog staža bila, tokom vožnje morate sopstvenu, bezbednost vaših najbližih, ali i ostalih učesnika na sadržaju, da nepogrešivo držite na prvom mestu.

U vožnji je opreznost najvažnija kako biste izbegli sve rizike. Bilo da su relacije kojima planirate da krenete automobile poznate ili nove, važno je da se pridržavate svih propisanih sigurnosnih ograničenja na putevima, kao i da primenite savete koji će svako vaše putovanje učiniti bezbednim i prijatnijim.

Komentara
Očitavanje..