Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode?

Koliko god da ste iskusan vozač, niko vas zapravo ne može pripremiti za saobraćajnu nezgodu, pa učestalo možemo videti ili čuti za neadekvatna reagovanja u sličnim situacijama.

Strah od kazne uglavnom je glavni pokretač mladih da naprave grešku koja će nemili događaj učiniti gorim nego što jeste, zato ćemo se u nastavku teksta podsetiti zakonskih i zdravorazumskih pravila kojima štitite sebe i druge učesnike u saobraćaju. 

Zaustavite automobil istog trenutka

Kada doživite saobraćajnu nezgodu, zaustavite automobil! To je vaša zakonska obaveza, čak iako mislite da nije bilo nikakvih oštećenja prilikom kontakta sa drugim vozilom. 

Udaljavanje sa lica mesta nesreće podleže krivičnoj odgovornosti i kazni zatvora do 3 godine, u zavisnosti od težine situacije. Kao što smo napomenuli u samom uvodu, glavni motivator iza ovakvog postupka je uglavnom strah od kazne ili finansijske naknadne ukoliko ste krivi za udes.

Nemojte paničiti jer tako nećete razmišljati racionalno. Potrebno je znati da je danas transport havarisanih vozila na Novom Beogradu, Zvezdari, ili bilo kojem drugom delu grada dostupan 24/7 – ukoliko odaberete dobru šlep službu, stoga briga za automobil dolazi na samom kraju. 

Ponekada je vrlo jasno čijom greškom je došlo do udesa i ko treba da snosi odgovornosti, dok u određenim slučajevima nije najjasnije ko je kriv. 

Ponekada se krivica ipak prebaci na drugog vozača iako se činilo isprva da nije njegova greška, ukoliko je drugi vozač upravljao automobilom pod uticajem alkohola ili nije imao vozačku dozvolu, stoga nemojte prenagliti sa zaključcima već sačekajte završetak uviđaja.

Nakon što ste zaustavili automobil, morate obezbediti lice mesta. Na koji način to da uradite? Navešćemo zakonska pravila koja ste dužni da ispoštujete, ali i ona nepisana kojima čuvate svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Obezbedite lice mesta i pozovite nadležne organe

Kada zaustavite automobil, upalite sva četiri pokazivača pravca da biste ostalim učesnicima u saobraćaju signalizirali da postoji prepreka na putu, osim ukoliko iz nekog razloga niste ostali bez struje u automobilu, ili ako zbog havarije to nije moguće. 

Vozači će primetiti vaš signal i na osnovu toga prilagoditi brzinu novonastaloj situaciji na kolovozu.

Obavezno ugasite vozilo da ne bi došlo do požara ili eksplozije, pa obucite fluroscentni prsluk koji po pravilu treba da stoji na dohvat ruke. 

Postavite svetlosni trougao najmanje 10 metara iza vozila u naseljenom mestu, ili 50 metara u nenaseljenom mestu gde ograničenje brzine dozvoljava bržu vožnju. 

Veoma je važno da prilikom postavljanja trokuta vodite računa o svojoj bezbednosti, stoga se krećite ivicom kolovoza, a nikako po njemu. To posebno važi ukoliko se nađete na autoputu – čim oprezno postavite trokut, pomerite se iza bankine. 

Uobičajena greška koju možemo često videti na kolovozu je da vozač stoji ispred svog automobila dok telefonira. Zbog neprilagođene brzine nekoga od ostalih vozača, drugo vozilo može naleteti na vaše koje stoji na putu, a poštovanjem navedenih mera rizik svodite na minimum. 

prikaz testa udesa dva automobila
https://www.pexels.com/photo/red-and-yellow-hatchback-axa-crash-tests-163016/

Pozovite nadležne organe i ostanite na licu mesta do završetka uviđaja

Nakon što ste obezbedili lice mesta, vaša dužnost je da pozovete nadležne organe, policiju (192) i hitnu pomoć (194) ukoliko ima povređenih lica. Ako ima potrebe, odnosno ako ugledate dim da izlazi ispod haube, odmah pozovite i vatrogasnu službu (193) da izađe na teren. 

Dok čekate da stignu nadležni organi, preporučljivo je da slikate lice mesta kako biste sakupili što više podataka koje im mogu pomoći da brže odrede krivicu. Iako slike nisu dokaz na sudu, mogu pomoći boljem uvidu u to kako je došlo do udesa. 

Ipak, sa lica mesta se možete udaljiti u izuzetnim slučajevima, kada je vama, vašem saputniku ili drugom vozaču potrebna medicinska pomoć za koju nema vremena da čeka dolazak hitne pomoći. 

Vozači su dužni da, u slučaju da ima povređenih lica, pruže pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, a naglasićemo da nikako ne pomerate niti transportujete lice sa težim povredama ako niste adekvatno obučeni za to. Na taj način možete izazvati još veće povrede usled loše ukazane medicinske pomoći. 

Ukoliko se udaljite sa lica mesta, dužni ste da se u najkraćem roku vratite i tamo ostanete do završetka uviđaja.

Popunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Kada u saobraćajnoj nezgodi nema povređenih lica, već je došlo do “čukanja”, ne morate zvati nadležne organe ukoliko su oba učesnika u nezgodi saglasna sa tim ko je kriv.

Dovoljno je da zajedno popunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, i osiguravajuće kuće pokriće sve troškove u skladu sa vašom premijom osiguranja. Dakle, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi može da se popuni u slučaju kada:

  • nema povređenih lica
  • učesnici u nezgodi su saglasni oko krivice
  • šteta na vozilu je manja od 200.000 dinara

Pomerite vozilo sa kolovoza kako bi saobraćaj nastavio nesmetano da funkcioniše, pa bez žurbe popunite izveštaj kako bi skica nesreće bila što jasnija. Obavezan potpis vozača ne znači priznanje krivice, već služi za utvrđivanje identiteta. Bez potpisa, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi ne znači ništa.

Nakon toga je preporučljivo da zajedno sa drugim vozačem odete u osiguravajuću kuću, i tamo popunite ostalu neophodnu dokumentaciju. 

Koliko god da posedujete vozačku dozvolu i oprezno vozite, nezgode se dešavaju u nepreviđenim okolnostima zbog jednog trenutka nepažnje, zato nemojte paničiti iako je to prirodna instiktivna reakcija. 

Postupite prema pravilima, obezbedite lice mesta, pozovite nadležne organe ili popunite izveštaj, pa ćete iz nemile situacije izaći bez većih ili ikakvih posledica.

Komentara
Očitavanje..