Štetnosti detoksikacije sokovima

Bilo da detoksikaciju sokovima radite nekoliko dana ili čitavu nedelju, u vašem telu će definitivno doći do promena zbog drastičnog smanjenja unosa kalorija, masti i proteina. Neke od tih promena su dobre jer podstiču detoksikaciju, ali se svakako trebate upoznati i s negativnim stranama detoksikacije sokovima.

 

Probavni sistem

Većina programa detoksikacije sokovima podrazumeva unos sokova od različitih vrsta voća i povrća. Ti sokovi sadrže puno sorbitola ili glucitola. To je vrsta šećera koja podstiče nakupljanje vode u crevima, zbog čega ima laksativno delovanje. Svoj probavni sistem ćete definitivno pročistiti, ali se pripremite na dijareju i ne zaboravite na povećanje unosa vode.

Hormoni

Kada telu ograničite unos kalorija, telo ulazi u stadijum gladovanja. To uzrokuje hormonalnu neravnotežu. Nivo hormona u vašem telu će tada biti vrlo sličan onom koji ste imali pre ulaska u pubertet, i to već nakon nekoliko dana. To može narušiti ujednačenost menstrualnog ciklusa, naročito ako detoksikaciju sokovima praktikujete u vreme kada vaša menstruacija treba započeti.

Mišići

Sokovi ne sadrže proteine. Vaše telo nije svesno da ne unosite proteine pa će nastaviti i dalje razgrađivati proteine, kao da ih unosite, ali one iz mišića. Ako detoksikacija sokovima traje nedelju dana, to može uzrokovati značajno smanjenje mišićne mase, čak 300 grama mišića dnevno. To za vas znači sporiji metabolizam i manju potrošnju kalorija u periodu mirovanja.

Telesna težina

Definitivno ćete smanjiti broj suvišnih kilograma, ali ne onih koje želite. Glikogen u vašem telu, koji dolazi iz ugljenihidrata, telu pomaže pri zadržavanju vode. Kada započnete s detoksikacijom sokovima, izmokrit ćete svu suvišnu vodu, a izgubljeni kilogrami će zapravo biti izgubljena voda. Te kilograme ćete vratiti odmah nakon prestanka detoksikacije.

Šta je detoksikacija, kada je potrebna i kako je sprovesti?

Energija

Samo zato što ste drastično smanjili unos kalorija, to ne znači da će ih vaše telo prestati trošiti. Manji unos kalorija znači manje glikogena i manje energije. Počećete osećati slabost i hronični umor.

Metabolizam

Zbog smanjenja mišićnog tkiva, telo će trošiti manje kalorija u stanju mirovanja. Ako ste izgubili oko 1 kilogram mišićnog tkiva, svaki dan ćete trošiti oko 15 kalorija manje. Ako je detoksikacija sokovima trajala kratko, sporiji metabolizam je trenutan i brzo će se vratiti u normalu. Ali, ako detoksikaciju sokovima praktikujete na duži period ili previše često, to može ostaviti dugoročne štetne posledice na rad vašeg metabolizma.

Srce

Detoksikacija sokovima ima pozitivno delovanje na zdravlje srca. Nekoliko dana detoksikacije sokovima može pomoći pri regulaciji holesterola i smanjiti krvni pritisak. Takođe može regulisati nivo šećera i osetljivost tela na inzulin.

Evo kako da znate kada vam je potrebna detoksikacija ?

 

Kucnielkar.com

Komentara
Očitavanje..