SVAKI OTPOR JE ŠAMAR VIŠE, MUŠKARAC VIŠE: Za jednu noć, MALTRETIRALA me je DESETORICA muškaraca

Ispovest devojčice, žrtve trgovine ljudima.

Naša zemlja, kao i one u regionu, oduvek se bori protiv porasta trgovine ljudima, tačnije trgovine decom. Ovaj put ćemo se konkretno vezati za Bosnu i Hercegovinu u kojoj je od 35 žrtava trgovine ljudima prošle godine bilo pola maloletnika, što pokazuje trend rasta broja dece koja se radno eksploatišu, a stručnjaci upozoravaju da pravosuđe ima preblag pristup ovoj vesti kriminala.

Jedna maloletna žrtva je, putem izjave dostavljene Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kazala kako je tretirana kao rob i svakodnevno seksualno zlostavljana, prenosi detektor.ba.

– Događalo se da u jednoj noći promenim i na desetine muškaraca, koji su od mene radili ono što su hteli. Nisam se mnogo odupirala, jer nisam smela. Svako odupiranje je mučenje više, jedan šamar više i jedan muškarac više – rekla je žrtva.

Direktorka Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) EMMAUS Amela Efendić, kaže da se slučajevi trgovine ljudima u BiH rešavaju presporo.

profimedia-0009630474_1
– Kazne su propisane, ali su daleko od implementacije. Izriču se mnogo manje kazne od onih propisanih zakonom. Vi kad imate dete koje ste prodali, seksualno zlostavljali, koje ste snimali i čiji ste pornografski sadržaj delili, koje ste terali u radnoj eksploataciji da radi za vas, koje ste iskorišćavali na razne načine – mučili ga, zlostavljali, tukli ga – vi ste njemu uništili život – smatra Efendić.

Ovo je izjava jedne žrtve koju je porodica terala da prosi.

– Najstariji brat nas je redovno terao da prosimo i donosimo 20 maraka svaki dan kući. U suprotnom bi nas tukao jer mu je tako naredio otac. Majka je bila na mojoj strani, ali nije mogla pomoći. Brat me je tukao tako što me zavezao i obesio za kuku od goveda, a dok visim, skinuli bi mi garderobu i udarali me mokrim šlaufom – ispričala je ova devojčica, jedna od 50 maloletnih žrtava koje su u poslednjih pet godina utočište pronašle u sigurnoj kući EMMAUS-a u BiH.

Od 2013. do kraja prošle godine u BiH je doneseno 65 presuda protiv 142 osobe za trgovinu ljudima i dela u vezi s trgovinom. Najveći broj presuda je uslovljena – njih 26, a 24 su zatvorske kazne. Sedam presuda je oslobađajućih, a u šest slučajeva je izrečena novčana kazna.

Trend rasta broja predmeta zabeležen je prošle godine, kada su tužilaštva u BiH vodila 20 istraga protiv 30 osoba, a podignuto je devet optužnica protiv ukupno 15 osoba.

Prema izveštajima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta, od 2010. godine do danas evidentirano je 56 kaznenih dela trgovine decom i maloletnim osobama.

Komentara
Očitavanje..