Trudnice se često muče sa gorušicom, a evo kako možete da je sprečite!

U trudnoći materica potiskuje želudac prema gore pa se on ne može prazniti na normalan način što dovodi do toga da se kiseli sadržaj duže zadržava u njemu, a kiseli sadržaj se može vratiti u jednjak, što se manifestuje kao gorušica.

Na žalost nema mnogo pomoći ovoj pojavi, ali je možete sprečiti nekim novim navikama.

Umotala je kosu u ČARAPE, a kada je raspustila – VAU, nećete verovati svojim očima! (VIDEO)

Jedite manje porcije: Ako vas muči jutarnja mučnina, verovatno vam nije problem jesti male zalogaje, ali ako vam apetit normalno radi, pokušajte izbeći prejedanje, jer i ako niste trudni, prevelike količine hrane mogu uzrokovati gorušicu. Umesto 3 velika obroka, u danu pojedite 6 manjih.

Žvaćite polako: Gutanje velikih komada hrane takođe može uzrokovati vraćanje kiseline u želudac. Opustite se i uživajte u svakom zalogaju, a to će vam pomoći i da manje jedete.

Izađite iz zone komfora: Priča koja će vam promeniti život nabolje!

Ne zaboravite na tečnost: Umesto čaše mleka za večeru, bolji je odabir čaša vode. Pokušajte tečnost da pijete tokom celog dana, a ne obroka.

trudnica

trudnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon ručka sedite ili ustanite: Nakon obroka uživajte u laganoj šetnji ili u fotelji čitajte omiljenu knjigu. Izbegavajte ležanje nakon obroka, kako biste izbegli gorušicu.

Nemojte jesti pre spavanja: Težak obrok pre spavanja je savršen recept za pojavu gorušice, pa stručnjaci savetuju da jedete najkasnije 3 sata pre odlaska u krevet.

Otkriveno šta žene rade kako bi osvojile muškarce s kojima žele seks

Prepoznajte okidače: Kafa, masna hrana, šećer, čokolada… trudnicama se uvek savetuje da izbegavaju ove namirnice, ali vi ćete najbolje znati šta kod vas izaziva želudačne probleme, pa izbegavajte te okidače.

Isprobajte đumbir: Kako kod svih ljudi tako i kod trudnica napitak od đumbira može umiriti probleme sa gorušicom. Ovaj začin može smiriti mučninu i povraćanje što se često javlja uz gastritis.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije