Uradite sami sistematski pregled za 60 sekundi

Ne budite lenji, pa s vremena na vreme sami proverite u kakvom se stanju nalazi vaš organizam.

Samo 60 sekundi je dovoljno da pomoću nekoliko brzih i lakih samopregleda, koje možete da uradite kod kuće, otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam.

Prekontrolišite stanje kože

Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samopregled tela je vrlo važan. Nađite vremena da je detaljno pregledajte, i to od lica i vrata, pa sve do stopala. Primetite li neke neobične promene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju, potražite savet lekara.

Zubni konac govori mnogo

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je deo higijene usne šupljine. Ali takva rutina može biti pokazatelj i nekih većih promena u ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako vaše desni i nakon čišćenja ne prestaju da krvare, taj problem će rešiti jedino stomatolog.

Izduvajte nos

Normalno disanje pokazuje da je u sluznici nosa stanje normalno. Međutim, i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu. Ako ne izduvate ništa, sluznica je zdrava. Ako izduvate tečnu providnu sluz, najverovatnije je reč o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale, koju je potrebno pratiti.

Koje boje je vaša mokraća

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetložute boje. Međutim, promene u mokraći mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i nekih zdravstvenih tegoba. Primetite li da je boja previše tamna, moguće je da imate infekciju, pa obavezno uradite laboratorijski nalaz.

Koliko je vlasi na četki za kosu

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na njoj nakon češljanja primetite mnogo više vlasi od uobičajenog, detaljno je očistite i kod sledećeg češljanja ih prebrojte.Normalno je da izgubite oko 100 vlasi dnevno, ali ako broj prelazi 200 ili pak ako vam kosa opada u pramenovima, vreme je da se posavetujete s doktorom.

Pregledajte nokte

Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan. Bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i vidite ima li na njemu nekih velikih promena.

Beličaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu upućivati na gljivičnu infekciju. Primetite li takvu ili sličnu promenu, budite na oprezu i pratite ih. Ako se situacija pogoršava ili menja, a ne nestaje, idite kod lekara.

izvor.kurir.rs

Komentara
Očitavanje..