GRAĐANI SRBIJE OPREZ: Užasna bolest se vratila u Beograd!

Jedna davno zaboravljena polno-prenosiva bolest u značajnom je porastu poslednjih pet godina, kažu podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U pitanju je, verovali ili ne – šuga!

Ovu bolest, koja je pokazatelj socijalno-ekonomskog stanja zemlje, najčešće dobijaju pripadnici mlađe populacije, socijalno ugroženi i oni koji ne vode računa o ličnoj higijeni.

– U Beogradu je prošle godine bilo dva puta više šugavih nego 2011. godine, dok se broj obolelih svake godine povećava za 200 do 300. U prvih šest meseci ove godine šuga je dijagnostikovana kod 1.010 pacijenata – rekla je epidemiolog Ivana Begović Lazarević, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Šuga se veoma lako prenosi, pa osim osoba koje su zaražene, terapiju moraju da primenjuju i ukućani kao i partneri obolele osobe.

– Terapija preparatima sa sumporom se primenjuje sedam dana, nakon čega se smatra da je osoba izlečena. Osobe koje su u dodiru sa zaraženom osobom trebalo bi da koriste terapiju čak i kada nemaju simptome zato što period inkubacije traje i do dva meseca. Izlečena osoba vrlo lako može ponovo da se zarazi jer je njen imunitet oslabljen – objašnjava Begović Lazarević.

Simptomi nisu odmah prepoznatljivi

Šugu je teško odmah dijagnostikovati, jer se pojavljuje u vidu bubuljičica koje češanjem postaju inficirane rane. Ova bolest javlja se najčešće između prstiju, oko pupka, na dlanovima, ispod pazuha, na genitalijama i butinama.

– Nema dana da ne dođe na pregled makar jedan pacijent koji ima šugu – priznaje dermatolog dr Gorana Isailović.

Ona ističe da je šuga zabeležena čak i kod osoba koje se kupaju dva puta dnevno.

– Jedan pacijent je tokom treninga spustio peškir pored peškira osobe koja ima šugu, a potom se njime obrisao. Na taj način se zarazio. Druga pacijentkinja je navukla ovo oboljenje tako što je probala haljinu u butiku koju je pre nje nosila šugava osoba – tvrdi Isailović.

Ona objašnjava da se šuga na dlanovima lako uočava uz pomoć dermoskopa zato što stvara tragove na sredini dlana.

– Veoma je važno da sve stvari sa kojima je šugava osoba imala dodira budu bezbedne. Ukoliko ste se izlečili od šuge a zatim stavite sat ili brojanicu koju ste nosili tokom perioda bolesti, bićete ponovo zaraženi. Zato je važno da satove i narukvice stavite u kesu, a zatim u frižider kako bi bile bezbedne za ponovo nošenje – upozorava dermatolog.

Izvor: 24 sata
Komentara
Očitavanje..