Vežbajte, lakše ćete zaspati

Jednostavne, opuštajuće aktivnosti uveče mogu da pomognu da pobedite nesanicu

DA uveče ne biste „brojali zvezde“ i nervirali se što ne možete da zaspite, pokušajte pre spavanja da uradite nekoliko vežbi za opuštanje mišića i relaksaciju organizma.

Možete pre „noćnog treninga“ da se istuširate malo toplijom vodom, ili da popijete čaj za umirenje. Može da pomogne i kratko, blago masiranje desne ušne resice.

Osobe kod kojih je nesanica hroničan problem, trebalo bi već posle 18 časova da pokušaju da se oslobode napetosti koja se u toku dana nakupila. Jer, što je nivo stresa viši, misli su negativnije i podstiču strah da će i sledeća noć biti besana.

KLASIČNE VEŽBE

* Sedite na stolicu koja nema visok naslon. Udahnite duboko, lagano ispravljajte kičmu i podižite ruke ispred, kao da želite nešto da dohvatite. Izdahnite i opustite se. Izbrojte do deset i vratite se u početni položaj. Vežbu ponovite nekoliko puta.

* Vrhovima prstiju masirajte lice od sredine čela, preko slepoočnica, korena nosa i obraza do ušinih školjki. Zatim krenite od sredine brade, preko nosa, do očiju, čela do korena kose. Ovu masažu za opuštanje možete raditi i u krevetu, neposredno pre nego što ugasite svetlo.

KINESKE VEŽBE

* Lezite na leđa, kolena savijte i šakama ih privucite ka grudima. Dišite normalno. Zadržite se u ovoj pozi jedan minut, zatim se opustite, ispravite noge i položite ruke sa strane.

* Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke dole i masirajte telo od grudi ka stomaku. Spustite ruke pored tela. Ponovite vežbu sa svakim udisajem tokom jednog minuta.

* Lezite na leđa, šake stegnite u pesnice i stavite ih ispod leđa, što bliže lopaticama. Udahnite tri puta, pa spustite pesnice malo niže i ponovite vežbu. Pomerajte pesnice posle svakog trećeg udisaja dok pesnice ne budu u nivou struka. U ovom položaju udahnite pet puta, pa spustite pesnice na trtični deo i ponovo udahnite pet puta.

* Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Levu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

TEŠKO USPAVLjIVANjE

NESANICU ili hronični poremećaj spavanja ima oko 10 odsto ljudi. Uspavljivanje im uglavnom traje duže od 30 minuta, i u proseku spavaju manje od šest sati noću. Najčešći uzroci nesanice su stres, anksioznost, depresija, ali mogu da je izazovu i neki lekovi za hipertenziju, astmu, kortikosteroidi, preparati za mršavljenje. Preterivanje sa kafom, nikotinom i alkoholom, takođe, može da pokrene insomniju, ali i hronični bolovi, kancer, Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

izvor.novosti.rs

 

Komentara
Očitavanje..