ZA MIRNU GLAVU I USPEŠAN SEKS: Ovih 5 načina KONTRACEPCIJE za žene su NAJPOUZDANIJI

 

Kontraceptivno sredstvo koje je 100% uspešno, odnosno sigurno još uvek nije proizvedeno, ali ovo nije izgovor za praktikovanje nezaštićenih polnih odnosa… to vam je valjda i samima jasno.

Dame, ako se želite zaštititi od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, možete odabrati jednu od metoda iz liste top 5 najboljih kontraceptivnih metoda za žene.

1. Pilule za kontracepciju – anti-baby pilule – Dizajnirane kako bi sprečile plodnost pomoću hemijske formulacije ženskog hormona estrogena i progesterona. Ova metoda je jedna od najčešćih metoda kontracepcije. Jednostavna za korišćenje, sve što treba da učinite jeste da se setite svaki dan uzeti pilulu. Kontraceptivne pilule napravljene su pre 50 godina i sve do sada usavršavane su bezbroj puta, ali naučnici, usprkos svim naporima, sve do danas nisu uspevali zameniti sintetički hormon prirodnim, a da ne dovedu u pitanje osnovnu ulogu pilule – sigurnu i delotvornu zaštitu od trudnoće. No danas, na radost žena širom sveta, postoje pilule koje sadrže prirodan estradiol, najvažniji ženski polni hormon, identičan onom koji proizvodi naše telo.

2. Dijafragma – gumeni disk koji se stavlja u vaginu kako bi prekrio cerviks, odnosno ušće materice i tako sprečio prolazak sperme. No pre postavljanja dijafragme potrebno je posetiti ginekologa, kako bi se odredila veličina koja će se koristiti. Dijafragma se postavlja pola sata pre odnosa, a skida se nakon 6 do 8. Nakon toga se temeljno ispere sapunom i vodom kako bi se mogla ponovo upotrebiti. Pre postavljanja, dijafragmu treba prekriti spermicidnim sredstvima (krema, pijena, gel). Sama dijafragma ne štiti od polno prenosivih bolesti i AIDS-a ali je zato u kombinaciji sa spermicidnim sredstvima vrlo dobra zaštita od neželjene trudnoće.

profimedia-0117624710
3. Pilula za “jutro posle” – Iako ovaj vid kontracepcije ne bi trebalo koristiti često, pilula za „jutro posle“ najbolji je način sprečavanja neželjene trudnoće, ukoliko je osnovni oblik zaštite koji koristite zakazao. Uprkos njenom imenu, pilulu za jutro posle možete uzeti i 72 sata nakon seksa bez zaštite. Prema studijama napravljenim na uzorku od 400 žena, većina redovnih korisnika ovog vida zaštite su žene u dvadesetim godinama koje su koristile prezervativ koji je pukao ili se pak radilo o prilično nepouzdanom sistemu povlačenja pri ejakulaciji, odnosno izbacuju sperme (odnosno, njihov dečko je to zaboravio napraviti).
Ovaj vid kontracepcije podrazumijeva uzimanje 2 doze pilule u razmaku od 12 sati.
Pilula za “jutro posle” sadržava visoku koncentraciju kombinacije estrogena i progesterona, a trudnoću sprječava na jedan od dva načina: ako se pilule popiju pre ovulacije, mogu odložiti samu ovulaciju (što znači da ostatak meseca morate biti naročito pažljivi jer do ovulacije može doći kasnije nego inače). Drugi način je ako se uzme nakon ovulacije i već je došlo do oplodnje, tada ove pilule sprečavaju oplođenu jajnu stanicu da se smesti u matericu.

4. Laktacijska amenoreja – Dojenje samo po sebi nije jako pouzdana metoda kontracepcije, ali smanjuje plodnost žene. LAM metod (metod Laktacijske amenoreje) pomaže majkama koje doje u osiguravanju dovoljno dugog vremenskog razmaka između poroda. Ovaj metod je efikasan u 98% slučajeva, ali ako su zadovoljeni sledeći preduslovi:

-nije prošlo više od šest meseci od porođaja
-majka nije imala menstruaciju
-majka se pridržava pravila o isključivom dojenju
-majka doji najmanje šest puta tokom 24 sata, bez jako dugih intervala
Majkama koje žele koristiti dojenje kao kontracepcijsko sredstvo preporučuje se da doje bebu na zahtev, najmanje 10 puta tokom 24 sata, a noću kada god se beba probudi. Razmaci između dojenja ne bi trebalo da budu duži od 6 sati.
Bebi treba pritom omogućiti da sisa iz jedne dojke dok je ne isprazni, a zatim joj ponuditi drugu dojku. Preporučuje se isključivo dojenje u prvih 6 meseci i nastavak dojenja nakon uvođenja dopunske prehrane.

5. Razumevanje i praćenje plodnih dana – Verovatno jedna od najsloženijih, ali ne i najsigurnijih prirodnih metoda planiranja porodice uključuje praćenje i razumevanje plodnih dana ciklusa. Ova metoda podrazumeva praćenje i redovno beleženje menstrualnog ciklusa, ručno ili uz pomoć nekakvog monitora plodnosti Postoje razni kalkulatori plodnih dana koje možete i na samom internetu naći.

SD

Komentara
Očitavanje..