U istraživanju je učestvovalo više od 400 ljudi starosti od 18 do 25 godina. Njih su istraživači pitali o tome koliko voća i povrća konzumiraju, koju vrstu i na koji način pripremljeno. Zatim su pregledani na simptome mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti. Studija je pokazala da može postojati veza između sirovih proizvoda i boljeg mentalnog zdravlja.

Naučnici su zatim uzimali u obzir navike vezane za fizičku aktivnost, ukupnu ishranu, postojeće zdravstveno stanje, etničku pripadnost, pol i socioekonomski status. Nakon svega utvrdili su da je veza između sirovog voća i povrća i pozitivnog ishoda mentalnog zdravlja i dalje veoma značajna. Oni koji su jeli više sirovih proizvoda bili su bolje raspoloženi i zadovoljniji.

BEZ NJEGA nemojte da dočekate leto: Ovaj modni detalj ujedinio je žene najrazličitijih ukusa

Mnoge prethodne studije ukazale su da konzumiranje voća i povrća poboljšava mentalno zdravlje čoveka, ali oni nisu pravili razliku između sirovih i kuvanih i obrađenih prehrambenih proizvoda – zato je ova studija važna.

“Sirovo voće i povrće može da pruži veće količine mikro nutrijenata od obrađenog, što bi moglo da objasni jaču povezanost sa boljim mentalnim blagostanjem”, zaključili su u studiji.

10 sirovih proizvoda za koje naučnici kažu da najviše poboljšavaju mentalno zdravlje

  1. Šargarepa
  2. Banana
  3. Jabuka
  4. Tamno lisnato povrće
  5. Grejpfrut
  6. Zelena salata
  7. Agrumi
  8. Sveže bobičasto voće
  9. Krastavac
  10. Kivi