Zaštitite prozore na svom domu spolja i iznutra

Zaštitite prozore! Svako ko je renovirao ili pravio kuću zna koliko to izdataka zahteva. Jedna od većih su svakako izdaci za stolariju, koja je, pored fasade najzaslužnija za optimalno korišćenje energije kojom se tokom zimskih meseci grejemo, i leti hladimo.

Da, bez roletni se može i one jesu na neki način nadogradnja na osnovu.

Ali čini se da bismo time više izgubili nego dobili. Zato ipak ne bi bilo loše roletne razumeti kao neizostavni deo koji ide uz stolariju. S druge strane, tu su i one roletne koje su sastavni deo enterijera, koje su svakako jeftinije od spoljašnjih, samim tim i pristupačnije.

Kuda u kupovinu roletni – radnje za gotovim roletnama ili roletne po meri

Sve se danas može naći u prodavnicama – i ono što smo mislili da ne postoji, negde se u nekoj prodavnici krije.

Prodavnice sa nameštajem i kućnim dodacima može se reći da su prevaziđene – sada su to velike robne kuće u kojima se nalazi sve što je za jednu kuću ili stan potrebno, na jednom mestu.

Kada je kućni tekstil u pitanju, a tu svakako spadaju i zavese, takve robne kuće nude pregršt različitih modela roletni, uglavnom standardnih dimenzija.

I to je odlično rešenje, ukoliko se one uklapaju u dimenzije u vašem domu. Međutim, šta kada se te roletne moraju ugraditi u neki nespecifičan ambijent, ili prozore nestandardnih dimezija.

U tom slučaju obraćamo se onim firmama koje rade sve vrste zavesa po meri – da bi sve bilo onako kako baš nama odgovara.

Unutrašnje roletne su danas poznatije pod nazivom rolo zavese, a one su, reći će svaki njihov proizvođač, jedne od najtraženijih zavesa današnjice.

Kakve treba da budu spoljašnje roletne za prozore

I spoljašnje roletne zavise od karakteristika objekta na koji se ugrađuju.

Uglavnom se stavljaju na prozore, ali se često mogu videti i na balkonskim vratima, kojima pružaju nezamenljivu zaštitu.

Kako je danas najzastupljenija pvc stolarija, pored, naravno, aluminijumske, i spoljašnje roletne za prozore se prave od tog materijala.

Pvc je materijal koji je dobro poznat po svojoj solidnoj izdržljivosti, koja ide u skladu sa cenom, koja je na tržištu negde na zlatnoj sredini, odnosno odražava dobar odnos cene i kvaliteta.

Biranje boje zavisi od ličnih afiniteta i uklapanja u spoljašnjost kuće i u samu boju stolarije.

Dakle, niste osuđeni na dosadnu i već prevaziđenu belu boju, danas su popularnije neke druge varijante, poput crne, ili nekih prirodnih nijansi drveta.

Roletne od aluminijuma su rezervisane za neke veće površine, jer su najlaganije i najizdržljivije, ali s druge strane lošije u pogledu termoregulacije.

Koliko je teško održavanje spoljašnjih i unutrašnjih roletni

Ono što u mnogim slučajevima predstavlja bitan faktor u izboru roletni, naročito unutrašnjih, jeste način na koji se one peru, kače i skidaju.

Kod spoljašnjih roletni stvar je nešto lakša.

Naime, spoljašnje roletne često nisu dostupne da se prebrišu sa spoljašnje strane, ali zato ih u tim slučajevima barem iznutra treba prebrisati s vremena na vreme, jer se na njima skuplja prašina i prljavština od spolja, kojima su stalno izložene. Dakle, jesnostavno se polako spuštaju i brišu vlažnom pa suvom krpom, bez upotrebe jakih i agresivnih sredstava za čišćenje.

Što se tiče unutršnjih roletni, one ne zahtevaju takođe mnogo truda.

Naime, one se i ne peru, već se jednostavno brišu vlažnom krpom, jer i ne skupljaju prašinu pošto su napravljene od antistatičkih materijala.

Na skidanje i pranje sa mehanizma zaboravite – niti je to potrebno raditi , niti je sigurno da ćete nakon toga moći da ih vratite u prvobitno stanje.

Bolje ne rizikovati da ih pokvarite – tako da pranje potapanjem u vodi ili mašini ostavite samo za klasične zavese.

Jednostavnije rečeno, rolo zavese se na neki način same održavaju, ne komplikujte to metodama u pranju na koje ste navikli.

Foto Pexels
Komentara
Očitavanje..