Zašto je neobavezan seks toliko privlačan

Svaki drugi stanovnik planete imao je seksualno iskustvo za jednu noć. To je rezultat velike internet ankete u kojoj je učestvovalo 50.000 ispitanika oba pola, svih godina, vera i rasa. Seks se danas posmatra kao puka zabava, objašnjava psihoterapeut dr Zoran Milivojević. On upozorava da se odnosi zasnovani isključivo na seksu relativno se brzo potroše zato što nema ljubavnog okvira koji ih oplemenjuje.

Pojavile su se nove devojke, amazonke, koje prve prilaze muškarcima, koje su nesputane u svojim seksualnim ponudama
Vrele priče koje se završavaju a da zapravo nisu ni počele postale su uobičajena stvar. A, da li su i koliko opasne, pitanje je koje smo postavili stručnjacima. Sociolozi pominju da je danak takvog ponašanja porast broja vanbračne dece i nepotpunih porodica, a psihoterapeut dr Zoran Milivojević tvrdi da blic avanture mogu da ubiju ljubav.
– Veze za jednu noć su veoma opasne. Ako postanu prihvaćen obrazac ponašanja, uništiće sve nade onima koji žele pravu ljubav. Društvo će, u tim uslovima, postati hedonističko, narcisoidno i infantilno. Okružiće nas gomila egoističnih pojedinaca koji će gledati da što pre zadovolje svoje potrebe. Ovo je posebna pretnja porodici jer u takvoj atmosferi ljudi neće želeti da ulaze u brak, a samim tim deca će se rađati u nezdravim okolnostima i pojaviće se mnogi alternativni modeli življenja – ističe dr Milivojević, psihoterapeut, transakcioni analitičar i edukator.
On citira upozorenja francuskih sociologa i psihijatara koji se iz godine u godinu susreću sa sve više jednočlanih ženskih domaćinstava – ona živi sama, a tu i tamo joj se, nakratko, pridruži privremeni partner. Svaki put je, naravno, reč o drugom muškarcu.

Žene prezimaju ulogu mušarca, zavode i ostavljaju
– To je rezultat opštih promena u društvu – konstatuje dr Milivojević . – Ljudima danas nisu potrebni ni porodica ni ljubav, kao nekad kada je brak bio osnov svega. Misle da većinu svojih potreba mogu sami da zadovolje. Ponašaju se kao da su u supermarketu pred policama s brojnim sličnim proizvodima.
On smatra da su blic avanture kod nas postale masovnije još šezdesetih godina prošlog veka.
– Inicijatori su bili muškarci. Odbacivali su devojke koje su želele vezivanje i ljubav. Oni su želeli samo seks – kaže.
U međuvremenu žene su preuzele stvari u svoje ruke. Pojavile su se nove devojke, amazonke, koje prve prilaze muškarcima, koje su nesputane u svojim seksualnim ponudama, koje preuzimaju inicijativu i koje na kraju ostavljaju.
– One su preuzele muške osobine jer posmatrajući brakove svojih roditelja zaključile su da muškaraci bolje prolaze, a da su žene žrtve – dodaje.
Dr Milivojević objašnjava da se takve devojke nesvesno poistovećuju s muškarcima. Nažalost, to je i dovelo do činjenice da je danas sve više devojaka koje seks shvataju samo kao jednu od životnih radosti, sport potpuno odvojen od ljubavi.

shutterstock_115051543small

Bez ljubavi nema kvalitetnog seksa
Kada se kaže avantura za jednu noć, najčešće se misli na veze u kojima se partneri viđaju povremeno. Ovo iskustvo, koje se još u žargonu zove i „kombinacija“ ili „šema“, ne mora da bude jednokratno. Veze mogu imati različit tempo, ali sve imaju isti cilj – neobavezan seks. Osnovna mana takvog odnosa je površnost. U takvoj vezi seks se izliže posle određenog vremena.
– Odnosi zasnovani isključivo na seksu relativno brzo se potroše, iz jednostavnog razloga što nema ljubavnog okvira koji oplemenjuje seks – kaže dr Milivojević.
Iako blic avanture povlače za sobom bezbroj problema, poput usamljenosti i praznine, za mnoge su pravi izazov.
– Činjenica je da se danas seks posmatra kao zabava – nastavlja on – a ne kao ljubav, i to je osnovni problem. Puka želja spaja ljude u strastan zagrljaj, bez dubljeg poznanstva. Za mnoge je taj prvi odnos zanimljiviji i uzbudljiviji nego pedeseti, ali to je privid. Bez ljubavi nema kvalitetnog seksa.

Stručnjake posebno zabrinjava činjenica da je sve više onih koji smatraju da je jednokratna veza normalna pojava i da u tome nema ničeg lošeg.
– Najčešće ovakvim vezama pribegavaju osobe koje se plaše prave bliskosti i vezivanja. One su same sebi zabranile ljubav – zaključuje dr Milivojević.

Komentara
Očitavanje..