Zašto se ženske i muške košulje različito zakopčavaju? Evo prilike da razrešite misteriju

Ima razloga što su dugmići na zenskim košuljama sa leve, a na muškim sa desne strane! Niste znali? Evo objašnjenja !
Da li ste se ikad pitali zašto su dugmići na ženskim bluzama sa leve strane, a na muškim košuljama s desne?

 

Što se tiče košulja, šili su se na desnoj strani još u srednjem veku. Muškarci su nosili mač ispod kaputa i to na levom boku. Da bi lakše i brže mogli da ga izvuku, dugmići su morali da budu sa desne strane.

Kasnije, kada su žene otkrile bluzu, nisu se same zakopčavala, nego su ih zakopčavale krojačice ili služavke. Pošto su one stajale ispred žene i zakopčavale joj bluzu, bilo je lakše ako su dugmići bili sašiveni s leve strane. Tako je ostalo do danas, piše “Bild”.

Međutim, postoji i teorija da se na ženskoj garderobi dugmići nalaze sa leve strane, a kod muškaraca sa desne, da bi se pokazalo da su žene na društvenoj lestvici ispod muškaraca. Ipak, teorija s mačem i sluškinjama je nekako logičnija, jer su se dugmići počeli nositi sa leve strane između 1840. i 1850. godine, a do tada ih je ženska odeća imala na desnoj strani.

Dugmici

Postoji još nekoliko zanimljivosti vezanih za dugmad:

Napoleon je naredio da svi njegovi vojnici moraju na rukavima da imaju dugmad, da bi sprečio da njima brišu nos. Tako su košulje dobile dugmad i na rukavima.

U doba starih Grka i Rimljana dugmad su bila izrađena od drveta, metala, rogova i kosti životinja i školjki.

U bronzanom dobu ljudi su bili toliko oduševljeni dugmićima da su ih našivali na odeću i nosili bez ikakvog razloga, već kao ukras. Kasnije su iz te navike nastali broševi.

1620. godine vojvoda od Bakingema je nosio plašt, na kojem se nalazilo mnoštvo dugmića od dijamanata. Naravno, služili su samo kao ukras.

Japanci su preferirali dugmiće od bisera, a oko 1860. godine tržište je “poludelo” za njima.

(Telegraf.rs)

Komentara
Očitavanje..