Zbog kojih navika tvoje grudi brže stare!

Kad se govori o znakovima starenja i njihovom odgađanju i ublažavanju u fokusu je lice, što je razumljivo. Ali pažnju treba obratiti i na ostala ključna područja.

Recimo, na grudi. Kako starimo, tako se Kuperovi ligamenti, vezivno tkivo u grudima koje drži dojke i daje im oblik, rastežu, pa dojke postaju obešene. Njihovo tkivo spušta se u donji deo dojki, a gornji deo se „prazni”, a ta je pojava često izraženija kod većih grudi nego kod manjih.

Na neke faktore koji tome pridonose, u prvom redu to su genetika i gravitacija, ne možemo uticati, ali mnoge druge možemo imati pod kontrolom i tako sprečiti preuranjeno starenje grudi ili barem odložiti pojavu znakova starenja. Najvažnije je čuvati se sunčevog zračenja i ne pušiti, jer to su dokazano glavni krivci za brže starenje kože, ali i pažljivo negovati kožu, ali tu je i niz ostalih faktora.

 

Nedovoljna briga za kožu

Baš kao i lice i ostatak tela i koža na grudima brže će stariti ako je ne negujemo pravilno i redovno. I koža grudi podložna je lošem uticaju sunčevih zraka i smanjenju sadržaja kolagena. Stoga je važno celo područje grudi i dekoltea štititi od UV zračenja i redovno dobro hidrirati.

Zanimljivo je da žene često zaboravljaju da zaštite ovo osetljivo područje od uticaja sunca, što može dovesti do pojave bora i nabora, fleka i hiperpigmentacija, kao i solarnih elastoza, odnosno oštećenja od sunca kod kojih stradaju dublja kolagenska vlakna, a posledica je stvaranje nove mreže bora na površini kože. Sve su to, naravno, znakovi starenja kože. Presudna je stoga prevencija u obliku zaštite od sunca i bogate hidratacije, a ako je šteta već nastala, možete da pokušate da je umanjite, recimo, pilinzima glikolnom kiselinom, injektivnim tretmanima koji stimulišu proizvodnju kolagena u koži ili tretmanima mikroiglicama (microneedling) koji pomažu da se obnovi površina kože, piše gloria.hr.

Često spavanje na stomaku

Možda se na prvi pogled ne čini kao nešto što bi bilo važno za grudi, ali i položaj spavanja utiče na njihovo stanje. Ako redovno spavate na stomaku i grudi iz noći u noć podnose teret tela, to može značajno da utiče na njihovo starenje i spljoštenost. Stoga liekari savjetuju da izbegavate spavanje na stomaku koliko god je moguće.

Vežbanje bez brushaltera

Još se lome koplja oko toga da li brushaletri sprečavaju opuštanje grudi ili ne, ali svi se slažu da bi tokom fizičkih aktivnosti, posebno jačih, trebalo nositi kvalitetan sportski brus. Kod trčanja, skakanja i udaranja bez potpore za grudi, logično je očekivati da će se koža vremenom rastegnuti, a grudi jače obesiti, posebno ako su veće. Zato, čak i ako nije naučno dokazano, bolje je obezbediti se dobrim grudnjakom. Ako ništa drugo, sprečićete neugodan osećaj i bolove koji se mogu javiti kod naglih i intenzivnih kretnji.

 

Kilogrami idu gore-dole

Značajne promene telesne težine mogu pridoneti bržem starenju i opuštanju dojki, jer im se tkivo i koža dojki ne može prilagoditi, a posebno rastegnutoj koži pridonosi veliki gubitak kilograma. Trebalo bi izbegavati veće oscilacije u težini i održavati stabilnu zdravu telesnu težinu, ne samo zbog izgleda grudi i njihovog boljeg odolevanja godinama nego i zbog ukupnog zdravlja.

Trudnoća i dojenje

Tkivo dojki pod hormonskim je uticajem, pa će u periodu trudnoće i dojenja značajno narasti. Ali nakon što se grudi smanje, retko će se vratiti u prethodno stanje, verovatnije će doći do opuštanja kože i tkiva.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Zadovoljna
Komentara
Očitavanje..