ZBOGOM, SRBIJO! BRUTALNO ISKRENO PISMO BEOGRAĐANKE: Ovo su stvari zbog kojih vas napuštam!

Na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža – Fejsbuku, juče je objavljen zanimljiv status.

Naime, “na udaru” osobe koja je pisala objavu našle su se stvari zbog kojih će napustiti Srbiju.

Zbogom, Srbijo.

Zbogom svemu onome što bi mogla biti, a kako se stvari razvijaju – teško.

Zbogom alergijo na ambroziju.

Zbogom radnje i apoteke koje rade 24 sata.

Zbogom najvećem svakodnevnom osloncu koji sam imala u mami i tati, a deca u baki i deki.

Zbogom svi divni, pametni, a uniženi i potplaćeni ljudi.

Zbogom svi preplaćeni, precenjeni duduci i partijaši.

Zbogom višku automobila, manjku parkinga, vrtića i škola. U susret slobodnim trotoarima, školama i igralištima u svakom naselju.

Zbogom bezbrojnim ležećim policajcima, večitoj vodi pod košutnjačkim nadvožnjakom, gužvi na Autokomandi i Slaviji, zbogom nezasitim rupama na svakom putu i upalim šahtovima. U susret vožnji koja nije nalik na slalom i video igrice s preprekama.

Zbogom siledžije, ludaci, divljaci, prostaci i kaubojci u saobraćaju. Zbogom bogobrižnici s krstačom na retrovizoru Audija. Mada, tih ima i tamo. Ili su to Turci…

Zbogom iskasapljene životinje, u susret macama i kucama koje imaju veća prava od žena u Srbiji.

Zbogom zdravstvo koje plaćam čitavog radnog veka, a još nisam došla na red.

Zbogom socijalno koje sam plaćala ceo svoj radni vek, a koje me je još dodatno dotuklo kad sam kao porodilja ostala bez posla.

Zbogom penziono koje sam uplaćivala, a koje neću ni dobiti ili bi bilo u milosti znate-već-koga. U susret zdravstvenom i penzionom po izboru i od koristi.

Zbogom Poreska upravo! Tebi bih celo jedno zasebno oproštajno pismo mogla da posvetim, ali me mrzi. Dosta smo se dopisivale.

Zbogom nadrkani prodavci i državni službenici koji se predamnom na šalteru žale da „im se piški“ dok lakiraju nokte; zbogom šalteri i takse za dolazak, takse za štampu, takse za pečat, takse za čekanje i takse za odlazak.

Zdravo administracijo koja si već plaćena mojim porezom pa mi takse ne naplaćuješ i sve mi završiš mejlom.

Zbogom srpski reketi, reketaši, udbaši, huškači, saplitači, uvlakači, smarači, spavači, osuđivači, sekstisti i sekstistinje, patriote i patrijarhatu, kompleksaši i kolege profesionalni šetači.

Zbogom večite žrtve sistema i okolnosti, zbogom ovom sistemu i okolnostima, zbogom svima po sopstvenom izboru slepima, gluvima, nemima i bez obraza i lica, zbogom „školovana a jeftina radna snago“ (znam da sam vas već spomenula) i zbogom nekolicini entuzijasta koji ne spadate ni u jedno od pobrojanog.

Zbogom jedna jedina Ikeo. Čekasmo te godinama, a baš sad kad je Srbija na pragu izlaska iz srednjeg veka, mi eto, odosmo. Jebiga.

Zbogom senzacijo od jednog Lidl-a. Zdravo Lidli, Hoferi, Penny markti, Bille, Bipe, Baumarkti, Šparovi, Eurošparovi….

Zbogom bezopasne goruće deponije i nuklearni otpadi, barjaci i muzičke fontane.

Zbogom ponižavanju majki, u susret univerzitetu koji u svojim zgradama ima po tri vrtićke grupe – da, za mame koje bi da studiraju.

Zbogom dvogodišnji izbori koji ništa ne menjaju.

Zbogom ratovi i huškanje na iste, iz kojih ništa nismo naučili.

Zbogom svakodnevna politiko, ne želim za tebe da znam uopšte, a ovde mi iskačeš gdegod se pomerim. U susret bavljenju politikom po izboru.

Zbogom torrenti!! ?

Zbogom titlovani filmovi i serije na originalnom engleskom. Hello Frank Underwood i Dexter Morgan koji govore tečni nemački…. :((

Zbogom smeće! Smeće na stepeništu, na Adi, uz reku, smeće svugde. Zbogom i manjku kanti za smeće.

Zbogom umiranju od promaje, nazebu od sedenja na travi i brendiranju dece u vrtiću. Zdravo boravku dece u prirodi od marta do novembra i užini na otvorenom.

Zbogom legalizovano robovlasništvo i radnici koji po tri godine nisu primili plate. Zdravo radniče koji se buniš već nakon jednog meseca neisplaćene plate.

Zbogom kulturo što si postala subkultura na putu u underground.

Zbogom divna napuštena sela, u susret selu u kojem se život smatra luksuzom.

Zbogom svi izazvani „prirodni“ porođaji, i salame za doručak. Da vas se ne setim.

Zbogom državi čiji posao obavljaju NVO.

Zbogom, Beograde. Bio si jako važna usputna stanica. U nekim trenucima si bio i baš onako moj, ali nije ti bilo uzvraćeno istom merom. Ja nikad nisam bila tvoja.

Zbogom jeftine cigarete, manikiri, maseri i frizeri… Ijao, pa hello Nespresso kapsule!!!

Zbogom postojeći tržni centri i 6 u izgradnji. Porodice s malom decom će moći da biraju gde da provedu dan i potroše svoje „najveće plate u regionu“!

Zbogom Mirkine šerpice, teglice, kutijice. Onoliko koliko me je to ovde iritiralo, toliko će mi tamo nedostajati.

Zbogom keramičari, grobari, „doktori’, večni v.d. direktori, beskičmenjaci, „mediji“,“, „neprevaziđeno srpsko gostoprimstvo“ i „najbolja hrano na svetu“, „profesori“, „političari“, „elito“, „dive“ i „zvezde“, „psihoterapeuti“ i „psiholozi“, „stručnjaci“, „biznismeni“, „ejčarovi“, „veliki šefovi“, zbogom „izdajnici“ i „domobrani“. I jebeš zemlju u čijem opisu sve stavljaš pod navodnike. ZBOGOM „državo“.

I tako na kraju ove neiscrpne liste, kad pravim balans – od mog trodecenijskog života ovde najviše će mi nedostajati torenti i baka-i-deka.

Koga nisam ovde spomenula, od tog se ne opraštam. Vas nosim sa sobom. <3

Zbogom, Srbijo. Ti jadna mala izvrnuta torto.

Njenu objavu prokomentarisali su mnogi. Autorki poručuju srećan put.

 

 

Izvor/Autor Infozurnal
Komentara
Očitavanje..