“Jednom k’o nijednom!”, mislite i nadate se kako se ništa neće dogoditi nakon spontanog i neodgovornog seksa bez kondoma, osim ako ne želite dete. To definitivno nije dobra ideja i prilično je opasno! Ali, čak i ako zaboravimo na preteće polno prenosive bolesti (ako to niste uradili sa stalnim partnerom) – koliko je verovatno da zatrudnite od jednog seksa bez zaštite?

“To zaista niko ne može reći pouzdano. Mogućnost začeća zavisi od brojnih faktora, starosne dobi i zdravlja žene, kao i kvaliteta sperme muškarca. Svojim pacijentkinjama savetujem da u nedelji kada su im plodni dani, a plodni dan ženi je uobičajeno 14 dana pre dobijanja menstruacije, imaju odnose na svaki drugi dan. Ukoliko u periodu od godinu dana ne dođe do trudnoće obično se započinje sa dodatnim ispitivanjima oba partnera”, kaže ginekolog Mima Fazlagić.

Ginekolog Maurin Velijan kaže da verovatnoća da se zatrudni iz prvog puta nije velika.

“Ko dva puta nedeljno ima odnose bez zaštite verovatnoća da će da zatrudni u roku od tri meseca je 50 odsto, 75 odsto u roku od šest meseci, a 90 odsto u roku od godinu dana. A 95 odsto u periodu od dve godine je mogućnost trudnoće za one koji praktikuju seks bez zaštite dva puta nedeljno. Čak i ako se uzme u obzir ženin ciklus, plodni i neplodni dani i prema tome planira seks ni to nije garancija za trudnoću. Ako imate odnos u najplodniji dan meseca mogućnost trudnoće je samo oko 20 posto”, smatra dr Velijan.

Dakle, ako “radite” na detetu treba da imate malo strpljenja, a ako ne planirate dete onda obavezno upotrebljavajte kondom. Štiti od bolesti i neželjene trudnoće!

R.N.