Zova- najlekovitija biljka

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj medicini.

 

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stepen upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa se koristi i kod crevnih i probavnih poremećaja, a prijatnog je ukusa, što posebno vole deca. Njena diuretička svojstva izuzetno prijaju radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i kod lečenja degenerativnih bolesti i kao i kod prevencije karcinoma.

Jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko delovanje i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje te leči vodenu bolest.

 

Kucnilekar-com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije