10 stvari koje treba da uradite nakon lošeg spavanja

Sve počinje sa vašom rečenicom: “Samo još jednu epizodu da pogledam“ …

I pre nego što uopšte shvatite, već ste na prešli trećinu cele sezone i jutro je.

Bilo da gledate vašu omiljenu seriju , imate malu bebu ili ste bili na nekoj žurci, neprospavana noć se desila svima, makar jednom u životu. Međutim, posle nje imamo život koji treba da nastavimo i dugo dremanje ne dolazi u obzir. U tom slučaju šta treba da uradite?

1. Zaboravite na odlaganje alarma

Bilo šta da radite, ne pritiskajte dugme z aodlaganje alarma – samo odlažete ono što je neizbežno. Pored toga, par minuta dužeg spavanja vam neće pomoći da lakše pregurate dan.

2. Pustite svetlost unutra

Skupite zavese i nadajte se da je napolju sunčano. Kada ste izloženi sunčevoj svetlosti, vaše telo prestaje da luči melatonin (hormon koji je povezan sa spavanjem) i dobija signal da je vreme za pokret. Plus: Sada imate drugi razlog da nosite sportske naočare za sunce.

3. Istuširajte se hladnom vodom

Ali ne sa ledenom. Trik je u tajmingu: Tuširajte se kao i inače, ali nakon nanošenja sapunice, uključite hladnu vodu na 30 sekundi, a zatim je vratite na toplo na sledećih 30 sekundi. Pred završetak najbolje bi bilo da voda bude hladna. Ova metoda podiže nivo krvi i stimuliše cirkulaciju.

4. Vežbe

Bilo da volite da vežbate ujutru ili ne, uzmite u obzir prednosti jutarnjeg vežbanja u danima kada vam je teško da ustanete iz kreveta. Vežbanje ubrzava cirkulaciju krvi, a cirkulacija unapređuje pažnju, što znači da će kratko jutarnje džogiranje učiniti mnogo dobrih stvari za vas tokom dana.

5. Šminka

Stavite kremu za područje oko očiju sa kofeinom, kako iste se rešili tamnih krugova ispod očiju. Još jedna tajna za oči je i u belom ajalajneru. Kada ga nanesete u unutrašnji deo oka, u istoj sekundi će vam posvetleti oči. Ako ne možete da “sakrijete” umorne oči, namažite crveni ruž na usne, kako biste skrenuli pažnju sa njih.

6. Popijte kafu, ali ne previše

Kao što ste već znale, kofein razbuđuje. Ali budite oprezne da ne preterate: Naučnici su dokazali da dve šoljice kafe mogu vrlo brzo da razbude čoveka, tako da popijte te dve šoljice, a onda se prebacite na vodu.

7. Jedite pametno

Iako je primamljivo da uzmete hranu koja sadrži dosta šećera, držite se zdravih proteina i hrane sa manje kalorija, kao što su: jaja, pileća salata, namirnice od celog zrna… Šećer će pomoći u najbržem roku, ali šok koji sledi organizmu od njega nije vredan toga. Takođe izbegavajte teškku hranu, jer će vas ona napraviti samo još pospanijom.

8. Hidratacija!

Znate koliko je bitno biti hidriran svakog dana, pogotovo kada ste umorni. Ubacite nekoliko kockica leda u čašu, jer su hladna pića više osvežavajuća i povećaju pozornost.

9. Prošetajte

Umor obično počinje između 1 i 3 sata popodne, što je odlično vreme za ustajanje i pokret. Izađite napolje, ako možete, na kratku dozu svežeg vazduha, protezanja nogu i prirodne svetlosti.

10. Bez preterivanja

Možda ćete želeti sledeć dan da spavate preko 12 sati, ali pokušajte da se zadržite na 7 ili 8 sati. Što se brže vratite na vaš normalan plan spavanja, to ćete se bolje osećati.

izvor:zenskimagazin.rs/

Komentara
Očitavanje..