Činjenice koje verovatno niste znali o ljubljenju

Naše usne vole ljubljenje

U mozgu postoji značajna količina korteksnih regija u mozgu koje su određene za primanje osećaja iz naših usana, zbog kojih su one jedne od najosetljivijih erogenih zona na našem telu. Sad verovatno možete da shvatite zašto je ljubljenje tako dobro.

Poljubac je svetski fenomen

Prema Šeril Kiršenbaun, autorki knjige “Nauka ljubljenja: Šta nam usne govore”, u više od 90% kultura se ljubi. Šta mislite, zašto? Ona pretpostavlja da to ima povezanosti sa vezanošću i dugom ostajanju sa partnerom kako bi imali decu. Ali to je samo iz evolucione tačke gledišta.

Muškarci vole vlažnije poljupce

Barem tako kaže nauka. “Postoji dokaz da pljuvačka sadrži testosteron, a postoji i dokaz da muškarci više vole vlažnije poljupce, sa više otvorenim ustima,” kaže Helen Fišer, biološki antropolog sa Radžers Univerziteta. “Ovakav rezultat mi govori da oni u stvari nesvesno pokušavaju da prenesu testosteron kako bi pokrenuli seksualnu želju kod žene.”

Ljubljenje nije “ugovor”

Istraživanje na Teksaškom Univerzitetu je pokazalo da je 66% žena i 59% muškarca reklo da su prekinuli novu vezu, samo zato što im se nije sviđalo ljubljenje.

Međutim, to nas može dovesti do pravog partnera

Jedna studija na Oksfordskom Univerzitetu sugeriše da nam ljubljenje pomaže u pronalaženju partnera sa kojim želimo da ostanemo. Jedan od razloga je i taj, da nam to daje šansu da “pronjuškamo” potencijalne partnere.

Ljubljenje je prirodna opuštajuća “pilula”

Kada poljubite nekoga nivo stres hormina kortizola se odmah spušta, prema skorašnjem istraživanju na Lafajet Univerzitetu. Što znači da ljubljenje u trenutku može da opusti celo telo, a da budemo realni – to se dešava samo ako je poljubac dobar!

Komentara
Očitavanje..