10 top namirnica za trudnice

Ako se ostvare predviđanja naučnika, lekari će pacijentima za koju deceniju, umesto za lekove, propisivati recepte za prokelj, beli luk, ribu, maslinovo ulje i mnoge druge namirnice jer je dokazano da fitohemikalije, aktivna jedinjenja iz hrane, sprečavaju brojna oboljenja. To će, procenjuje se, biti od životne važnosti i za zdrave i za bolesne osobe, a posebno za trudnice i decu u razvoju.

 

 

Dok taj dan ne dođe, buduće mame bi morale da posvete posebnu pažnju svojoj ishrani i da pojačaju unos zdravih namirnica. Tako će svojoj bebi obezbediti vitamine, minerale, amino-kiseline, antioksidante, enzime i sve druge nutritijente neophodne za razvoj organizma.

 

RIBA
Ima veliku biološku i dijetetsku vrednost jer sadrži veoma kvalitetne proteine, esencijalne amino-kiseline, vitamine i minerale, pa je stoga dragocena za ishranu trudnica.

 

Trudnicama se posebno preporučuju haringa, skuša, tuna, sardele, tolstolobik, partrmka i losos

Riba obiluje nezasićenim masnim kiselinama, od kojih su posebno važne omega-3 masne kiseline, jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uravnotežuju hormone i jačaju mentalne funkcije.

 

TAMNA ČOKOLADA
Retko šta ljudima može da donese toliko zadovoljstva koliko štanglica čokolade. Ona sadrži teobromin, blagi stimulans po strukturi sličan kofeinu, koji, za razliku od kofeina, ne izaziva nesanicu. Čokolada obiluje i feniletilaminom, supstancom koja oslobađa endorfin, hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno.

 

Čokolada sa kakao buterom ne povećava nivoa holesterola

Trudnicama se preporučuje isključivo crna čokolada, sa najmanje 70 procenata kakaoa, jer smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju, popravlja varenje, stimuliše rad bubrega i reguliše lučenje insulina.

 

PAPRIKA
Sadrži najviše vitamina C, ali samo ako je jedete svežu. Termičkom obradom i zamrzavanjem količina korisnih sastojaka opada, ali se ni tada ne može smatrati zanemarljivom.

 

Birajte zdrave, čvrste, teške i mesnate paprike pravilnog oblika, sa sjajnom pokožicom

 

Paprika, naročito crvena, obiluje i provitaminom A, vitaminima B1, B2), kalijumom, natrijumom, kalcijumom i gvožđem i nizom drugih korisnih sastojaka. Nije kalorična, pa se od nje nećete ugojiti, a kako sadrži dosta vode, dobro će vam doći u vrelim letnjim danima.

 

KUPUS, KELJ, PROKELJ I BROKOLI
Zeleno kupusasto povrće ništa ne može da zameni zbog obilja biljnih vlakana koja regulišu probavu, visokog sadržaja antioksidanata, beta-karotena, luteina, vitamina C i raznih antikancerogenih jedinjenja. Što je povrće zelenije, sadrži veću količinu folne kiseline, koja je dragocena za razvoj bebinog mozga.

 

Sok od kupusa efikasno ublažava mučninu u trudnoći

Kupus, kelj, prokelj i brokoli najbolje je jesti sveže, jer se kuvanjem gubi skoro polovina korisnih sastojaka, kao salatu ili zeleni smuti u koji ste, osim vode, dodali malo semenki i neko drugo povrće ili voće.

 

 

BELI LUK
Uprkos neprijatnom mirisu, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani, ali i kao leku jer sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja od kojih mnoga imaju značajnu ulogu u prevenciji bolesti. Beli luk deluje antimikrobno, antivirusno, snižava povišenu količinu triglicerida i holesterola u krvi, deluje antihipertenzivno, štiti ćelije mozga od starenja i propadanja.


Beli luk je značajan izvor selena, joda, gvožđa, sumpora, kalijum, natrijuma, kalcijuma, vitamina, amino-kiselina i drugih jedinjenja neophodnih za zdrav i pravilan razvoj ploda.
Beli luk se ne čuva u frižideru, već na hladnom, tamnom i suvom mestu

 

ŠARGAREPA
Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten čija se koncentracija povećava termičkom obradom, dok sveža šargarepa ima više vitamina C, vitamina B grupe, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora i biljnih vlakana.

 

Svi ovi korisni sastojci šargarepu čine važnom namirnicom u ishrani trudnica. Njima se prvenstveno preporučuje sok od sveže šargarepe, limuna ili kisele jabuke.

 

PARADAJZ
Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena.

 

Sok od paradajza uvek sipajte u staklene flaše i držite ih na hladnom i tamnom mestu

Paradajz se trudnicama preporučuje i u svežem i u prerađenom obliku, pa vi birajte. Važno je samo da znate da ga ne treba čuvati u frižideru, već na sobnoj temperaturi.

 

MASLINOVO ULJE
Prema narodnoj medicini, dokazi o lekovitosti masline datiraju još od 4000 godina p.n.e. kada je korišćena u Grčkoj, Egiptu, Maloj Aziji i Starom Rimu. Kao sveto ulje cenili su ga svi narodi Mediterana, a Hipokrat ga je zvao tečno zlato.

Najbolje je hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje

Lecitin iz maslinovog ulja stimuliše metabolizam masti i šećera, a specifični sastav masnih kiselina pozitivno deluje na očuvanje zdravlja kostiju i zglobova. Zbog blagotvornog dejstva na srce i krvne sudove, mediteranska ishrana, čiju osnovu čini maslinovo ulje, predstavlja recept za dugovečnost i dobro zdravlje.

 

INDIJSKI ORAH

Jezgro indijskog oraha je kalorično jer sadrži dosta ulja, čak 47 odsto, u kojima se nalaze mononezasićene masne kiseline. Indijski orah obiluje vrednim proteinima, vitaminom E i folnom kiselinom.

Indijski orah sadrži elaginsku kiselinu koja se takođe smatra antioksidantom u prevenciji karcinoma, a štiti arterije od lošeg holesterola. Od mineralnih materija sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i manje količine selena.

 

INTEGRALNI HLEB
Radi regulacije varenja i stolice, trudnicama se prvenstveno preporučuju integralne vrste hlebova. Pored energije, koju organizmu obezbeđuje skrob, sa žitaricama unosimo kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, fosfor, vitamine B grupe i značajna biljna vlakna.

 

No, kako integralni hleb sadrži veće količine omotača zrna, trudnicama se preporučuje da ga tostiraju kako bi se sprečilo nastanak gorušice.

 

Dodatne informacije o blagodetima ovih 10 namirnica i zdravoj ishrani u trudnoći potražite na devetmeseci.net

 
 Žena
Komentara
Očitavanje..