Naš stručnjak objašnjava: Šta zaista ubrzava metabolizam, a šta ga usporava

Ako ste pomislili da konzumiranje kafe bez kofeina, doručak baziran na pecivu i ovsenim pahuljicama, ilii preskakanje obroka nakon treninga znatno usporava metabolizam – prevarili ste se!

Stvari nisu baš toliko komplikovane kao što izgledaju

Specijalista za ishranu i dijaterapeut na Medicinskom fakultetu u Beogradu, prof. dr Jagoda Jorga, kaže da ne postoji veza između kombinovanja određenih namirnica i mršavljenja, odnosno da takva veza nikada nije dokazana. Kao ni da to da li ćete za doručak jesti musli ili hleb sa džemom takođe neće bitno uticati na skidanje kilograma.

Ono što je jedino bitno jeste, tvrdi dr Jorga, količina unetih kalorija tokom dana.

Tražite dobrog nutricionistu? Ove devojke imaju nekoliko preporuka i saveta kada je ova tema u pitanju.
Naime, američki „Huffington Post“ objavio je listu namirnica i aktivnosti koje usporavaju metabolizam i tako odmažu u želji da smršamo. A dr Jorga objašnjava šta zaista pomaže boljem funkcionisanju metabolizma, a samim tim i procesu mršavljenja.

KALORIJE

 

Prema pisanju „Huffington Post- a” metabolizam mogu znatno da uspori odsustvo fizičke aktivnosti, ali i određene dijete, pa čak i namirnice. Ukoliko ne unosimo dovovljno kalorija u svoj organizam, piše ovaj list, možemo da znatno usporimo svoj metabolizam. Zbog toga je neophodno da imamo pet obroka dnevno, kao i da ne gladujemo.

– Ukoliko se ne krećemo, naš metabolitzam je usporen. Dakle, jedino što može da ga ubrza jeste fizička aktivnost. Na to neće uticati nikakvi preparati, niti namirinice, pogotovo ne dijete – ističe Jagoda Jorga.

KOFEIN
Prema pisanju „Huffington Post-a” ne bi trebalo da konzumiramo kafu bez kofeina, jer upravo ova supstanca utiče na sagorevanje masti.

Kofein, slaže se dr Jorga, deluje kao stimulativno sredstvo za metabolizam, ali se ne sme konzumirati u velikim količinama.

– Dozvoljeni unos kofeina u toku dana ne bi trebalo da bude veći od 240 mg, a jedna kafa sadrži otprilike 65 do 80 mg. Ipak ne bi trebalo ni zaboraviti da kofeina ima i u drugim pićima i namirnicama, ne samo u kafi. Trebalo bi obratiti pažnju i na energetska pića, čokoladu, kakao i određene vrste čajeva – upozorava nutricionistkinja.

56503_profimedia0132788891_630x0

TRENING
Fizička aktivnost je veoma važna za proces sagorevanja masti i ubrzavanje metabolizma, piše ovaj američki sajt. Ubrzavanjem metabolizma, ubrazava se i rad srca, pa bi trebalo biti obazriv na fizičke aktivnosti, a pre treninga konsultovati se sa svojim lekarom koji će nam reći da li je i koliko bezbedno da vežbamo.

Ukoliko ste zdravstveno sposobni, fizička aktivnost svakako se preporučuje, ističe dr Jagoda Jorga, a ukoliko vam je cilj mršavljenje, fokusirajte se na kardio program, pre nego na dizanje tegova.

Nakon treninga nikako nemojte gladovati, naglašava nutricionistkinja, već pojedite jednu musli štanglicu, medenjak, popijte mali jogurt ili nešto u vrednosti 200 kalorija. A kad dođete kući pojedite obrok, naravno, ukoliko nije mnogo kasno.

80901_profimedia0005865137_630x0

VODA
Kako navodi ovaj magazin, neophodno je da tokom dana popijemo dovoljno vode da bi naš organizam funkcionisao kako treba.
Tečnost, pogotovo voda i te kako utiče na metabolizam. Jorga naglašava da je neophodno uneti bar 2,5 litra vode u organizam, svakog dana.

SPAVANJE
Huffington post, kao posebnu stavku istako je spavanje koje nam je neophodno kako bismo normalno funkcionisali, ali kako bi i naš metabolizam radio „kao sat”.

85621_profimedia0000065061_630x0

– Slažem se da je spavanje veoma bitno i zaista je neophodno da u krevetu provedemo od sedam do devet sati kako bismo sutradan normalno funkcionisali. Spavanje je jako važno jer je u osnovi mnogi poremećaja, pa i težine. Ljudi koji loše spavaju imaju poremećen rad lučenja hormona i češće im se u toku dana javlja osećaj gladi što može da bude veoma ozbiljan problem. Oni koji spavaju sedam do osam sati, svakako imaju bolje regulisan apetit – ističe dr Jorga.

Na kraju, sve se svodi na balans, jer je to jedini recept koji nam može pomoći da održimo idealnu liniju, ili skinemo onaj dosadni višak koji vučemo već neko vreme, a koji se vrlo lako pretvori u problem koji ne može tako lako da rešimo. Dovoljno sna, po koja čaša više vode, umerena i raznovrsna ishrana i svakako dobar trening, bar dva puta nedeljno. Uz osmeh, jer je tako sve mnogo lakše izvesti.

 

Žena

Komentara
Očitavanje..