Prave cipele čine nas atraktivnijim, seksepilnijim, privlačnijim… Međutim, ako sasvim ne odgovaraju vašem stopalu, i pogotovo ako su na visoku potpeticu, ponekad ih nije lako nositi – naročito na duže vreme. Ali, ako ćete se držati nekih jednostavnih pravila, verovatnoća da ćete pronaći udoban par za sebe je puno veća – zato pripazite na ovih pet čestih grešaka pri kupovini novih sandala.

1. Kupujete sandale ujutro

Cipele je najbolje kupovati krajem dana. Onda su stopala često već lagano natekla od celodnevnog hodanja. Ako vas na kraju dana cipele ne žuljaju, veće su šanse da vas neće žuljati ni na celovečernjoj žurci.

2. Ne obraćate pažnju na materijal

Obuća od prave kože ima prednost – jer se prilagođava obliku stopala za vreme nošenja, kao i po toploti i vlažnosti. Cipele od jeftine veštačke kože i polietilena se „ne prilagođavaju“ tako lako, pa često žuljaju i neudobne su. Ako baš neko ne želi cipele od prave kože, treba paziti na to da su napravljene od visokokvalitetne veštačke kože ili tkanine.

3. Ne trčite i ne skačete u cipelama u radnji

Možda zvuči glupo, ali zaista je korisno pri isprobavanju sandala malo trčati i skakati u njima. Tako ćete videti da li se skidaju sa stopala ili vas stežu.

4. Ne obujete i skinete sandale barem pet puta

I ovo možda zvuči čudno i naporno, ali je takođe vrlo korisno. Tek višekratnim navlačenjem obuće će se pokazati mesta koja će kasnije da žuljaju.

5. Ne pitate prodavačicu za savet

Samo prodavačica može da vam kaže da li je materijal kasnije gibak i elastičan ili nije. To vam može biti itekako od pomoći, pa se nemojte ustručavati da pitate!

R.N.