5 koraka do lepih i negovanih zuba

Zdravlje zuba i desni veoma je važno i kada je zdravlje celog organizma u pitanju. Veliki broj ljudi, nažalost, oralnoj higijeni počne da posvećuje pažnju tek kada nastane problem koji rezultuje raznim upalama i oboljenjima. Jave se stomatologu da se reše bola, a u većini slučajeva posledica je gubitak zuba, jer nisu probleme sanirali na vreme.

Kada je u pitanju oralna higijena, preventiva igra važnu ulogu, a svakodnevna pravilna nega je veoma bitna. Pored četkice, kao deo svakodnevne rutine treba da bude i tuš za zube. Električne četkice za zube zbog svoje efikasnosti postaju sve popularnije. Uz sve to, važno je naučiti kako se koristi konac za zube na pravilan način.

Preventiva je put ka zdravlju

Imati lep i zdrav osmeh kao sa reklame nije lak posao. Tajna svega krije se u pravilnoj nezi i rutini. Bitno je učiti decu od malih nogu da se ne plaše stomatologa i voditi ih na redovne rutinske kontrole. Time će se osloboditi straha da je odlazak kod zubara moranje kada više ne mogu da podnesu bol.

Bez toga, strah se u starijem dobu najčešće povećava, a odlazak zubaru odlaže do krajnjih granica. Međutim, tada je u većini slučajeva već kasno da se problem sanira i jedino rešenje je vađenje zuba.

Da se to ne bi dogodilo, veoma je važna redovna pravilna nega zuba. Preventivno delujte, a uz nekoliko saveta ćete sačuvati lep osmeh dugi niz godina.

5 koraka do negovanih zuba

Adekvatna nega je veoma bitna da biste sačuvali zdravlje zuba. Zbog toga je važno da naučite kako se koristi konac za zube, kao i koji su benefiti kada su u pitanju električne četkice i tuš za zube.

Uz ovih 5 koraka sačuvaćete zdravlje zuba i desni:

  1. pravilna upotreba četkice za zube – ovde mnogi greše, iako redovno peru zube. Nepravilnom upotrebom četkice dolazi do stvaranja karijesa i naslaga na zubima i na kraju njihovog kvarenja. Pravilna upotreba četkice je od gore, ka dole – kada su u pitanju gornji zubi, i suprotno, kada su u pitanju donji zubi. Bitno je da postupak ponovite nekoliko puta, kao i da ne zaboravite unutrašnju stranu zuba. Posle toga horizontalnim pokretima očistite grizne površine i jezik. Odličan izbor su i električne četkice za zube koje omogućavaju temeljnije pranje zuba i desni, a koje su u poslednje vreme sve popularnije.

  2. konac za zube – pravilna nega zuba ne može da prođe bez njega, ali mnogi imaju nedoumice kako se koristi konac za zube. Prostor između zuba ne može u potpunosti da se očisti četkicom, te je idealan za razvoj mikroorganizama. Tu u pomoć stiže konac. Prilikom čišćenja je potrebno otkinuti oko 15-20 centimetara i namotati oko srednjih prstiju obe ruke. Pri tom ostavite slobodno bar 5 centimetara konca između prstiju. Lagano ga provlačite u prostore između zuba držeći ga palcem i kažiprstom obe ruke. Postupak je nekad potrebno ponoviti više puta. Tada uvek birajte čisti deo konca. Važno je da ne preduzimate grube i nagle pokrete, jer biste prilikom čišćenja zuba mogli da dovedete do iritacije i krvarenja desni.

  3. Tuš za zube – uz njegovu primenu ćete očistiti prostore između usko razmaknutih zuba koji su teško dostupni, kao i paradontalne džepove koji, ako se ne leče, mogu da dovedu do raznih oboljenja desni i ispadanja zuba. Oralni irigator se posebno preporučuje kod osoba koje nose fiksne proteze, zubne implante ili krunice i fasete. Ima nekoliko nastavaka, pa ga mogu koristiti svi članovi porodice kao deo svakodnevne oralne higijene.

  4. Interdentalne četkice – imaju ulogu u prevenciji oboljenja desni. One uklanjaju ostatke hrane između zuba, sa mesta koja su teže dostupna. Interdentalne četkice imaju malu glavu i meke i lagane čekinje, te uspevaju da dopru do delova koji su ostalim sredstvima za čišćenje nedostupni.

  5. Pasta i rastvori za ispiranje usta na tržištu se može pronaći mnogo različitih pasti za zube i rastvora za ispiranje usta. Jedna od bitnih stavki prilikom odabira paste jeste sadržaj floura, čija koncentracija treba da bude od 1100 do 1400ppmF. Tečnost za ispiranje usta je još jedan odličan saveznik u borbi protiv upala desni, a uz nju ćete imati i svežiji dah i čistije zube.

Pre kupovine određenih proizvoda, važno je da odete na kontrolni pregled i da se posavetujete sa stomatologom. On će, u zavisnosti od vaše oralne higijene, eventualnih problema i razmaknutosti između zuba odlučiti koji proizvodi su odgovarajući u vašem slučaju.

Na ovoj onlajn apoteci ćete pronaći široki asortiman četkica za zube i proizvoda koji će vam pomoći u održavanju oralne higijene i predstavljati siguran korak ka zdravijim desnima i zubima i lepšem osmehu.

Komentara
Očitavanje..