8 jednostavnih istina o podizanju srećne i uspešne dece

Dr Suzan Gelb već 28 godina radi sa porodicama kao klinički psiholog, trener i advokat. “Ona kaže da je shvatila  da za vaspitanje sjajne dece treba da se držite nekoliko jednostavnih istina”

Baš ovoga što je na listi držite se tih pravila

1. Glavni uzor svom detetu ste vi.

Prirodno, dete se ugleda na vas, oponaša vas i sledi. Što znači da…

2. Ne možete očekivati da se dete ponaša onako kako se vi ne ponašate.

Ako želite da dete promeni navike – manje visi na računaru, bude strpljivije, odgovornije i organizovanije – prvo morate sami da postanete takvi.

3. “Pričanje” detetu teško da će dovesti do trajnih promena. 

Razgovori su dobar početak, ali oni retko utiču na dečije odluke. Nadzor, pravila i snošenje posledica su ono što utiče.

4.Postavljanje čvrstih pravila – i kažnjavanje kad ih dete ne poštuje – ne čini vas “surovim” ili “nepravednim”.

Tako ćete biti delotvorni kao vaspitač jer ćete dete naučiti kako svet funkcioniše.

5. Spiskovi su vam najbolji prijatelj.

Koristite liste i tabele da jasno predočite pravila, kućne poslove i očekivanja, kao i posledice njihovog neispunjavanja. Neka dete koristi štikliranje ili lepljenje zvezdica kako bi obeležio ispunjene zadatke. Svakog dana pregledajte tabele. Ako nešto nije obavljeno, pitajte dete “Šta će biti posledica toga?” Ovako podstičete dete da bude odgovorno i da se oslanja na sebe. “Probajte i iznenadićete se kad se vaš dom iz haosa preobrazi u oazu reda i mira”, kaže Gelb.

6. Setite se da se deca ne rađaju nepristojna, prkosna, pohlepna, sebična itd.

Sve ovo su naučena ponašanja. Što znači da ih od njih možete i odučiti.

7. Ne zaboravite da nikad nije kasno da promenite decu.

Pružit im više životnih veština, oruđa i lekcija. Ako ste uporni i dosledni i deca uvek snose posledice za nepoštovanje pravila – iznenadićete se time koliko brzo će im se ponašanje popraviti.

8.Uvek podstičite promene na bolje sopstvenim primerom.

Ovo je “ponavljanje” prvog pravila, ali ono je toliko važno da zahteva da se dvaput navede, Budite osoba kojoj dete može da veruje, koju poštuje i kojoj se divi. Budite uzor, vaspitač, heroj. Dete računa na vas. Posmatra vas. I upija sve što radite.

izvor:devetmeseci.net

Komentara
Očitavanje..