8 razloga zbog kojih vam kosa očajno izgleda: Opada, lomi se i puca!

Ako izbegavate šišanje ispucalih vrhova, može da se desi da jednostavno otpadnu

Ako čujete pucketanje, lomljenje ili vam kosa opada dok je češljate, to ne može da bude dobar znak. Smatra se da je gubljenje oko 100 dlaka dnevno normalno, a lomljenje  je problem koji se lako može  izbeći.

1. Sami ste krivi: Zatezanje kose može prouzrokovati stres i lomljenje kose. Ako imate naviku da vrtite kosu prstima, to može da ima isti učinak kao i čupanje pramenova kose.

2. Oblikujete kosu dok je mokra: Korišćenje četke ili češlja na mokroj kosi izaziva pucanje dlake. Naviknite se da prstima otpetljate kosu dok je skroz mokra da bi smanjili mogućnost lomljenja kada je najosjetljivija.

3. Volite čvrsti konjski rep: Povlačenje kose unazad u čvrstu punđu ili konjski rep je odličan izbor ako niste stigli da operete kosu. Ali, previše čvrsto vezana kosa može izazvati lomljenje kose, posebno ako je stalno oblikujete  u istom stilu. Promenite stil kako bi sačuvali svoje pramenove kose. Takođe, budite oprezne i sa dodacima za kosu koji povlače i stežu kosu, poput gumica i šnala.

4. Koristite presu i fen…svaki dan: Verovatno već znate da toplota može da ošeti kosu. Ali isto tako može da osuši dlaku i pogorša lomljenje. Prvo pokušajte da smanjite temperaturu, uvek koristite sprej ili losion za zaštitu od toplote ili pokušajte da preskočite oblikovanje kose presom i fenom, makar dok ne dođu hladni dani.

5. Stalno farbanje/blajhanje: Previše tretirana kosa može da postane krhka i lomljiva. Pronađite prirodne načine za posvetljivanje kose ili probajte sa ombre izgledom, koji dozvoljava da vam izrasta vaša boja, a postepeno ide ka svetlijoj.

6. Preskačete redovna šišanja: Ako izbegavate šišanje ispucalih vrhova, može da se desi da jednostavno otpadnu. Potrudite se da redovno šišate krajeve , kako bi kosa bila zdravija i otpornija na lomljenje.

7. Pazite kako i na čemu spavate: Primetile ste da vam se kosa lomi na potiljku? Uzrok može biti trenje između kose i pamučne jastučnice. Zamenite je svilenom, koja će sačuvati kosu.

8. Nedostaci u ishrani: Kosi su potrebni proteini da bi ostala jaka. Proteini mogu poprave slabe tačke u građi dlake i odbraniće je od lomljenja. Ipak, zapamtite da previše proteina može kosu da učini krhkom.

Foto: Shutterstock

izvor:malezensketeme.com

Komentara
Očitavanje..