Glavobolja je nekad simptom da nam se sprema viroza ili upala sinusa. Nekada je obavezan pratilac mamurluka, a nekada je tu zbog stresa. Ima i glavobolja koje se jave odjednom i za samo par sekundi čini vam se da će vam glava pući.

Lekari su glavobolje podelili u šest tipova na osnovu toga gde je bol lociran:

Glavovolja locirana u gornjoj polovini glave

Ovaj tip karakterišu bolovi u slepoočnicama i ispred ušiju. Ovakva glavobolja nije opasna, ali često ume da traje danima i da stalno potmulo boli. Često je prate i preosetljivost na zvukove i svetlo, a uglavnom je jedino što možete da uradite jeste da što pre popijete tabletu protiv bolova i legnete u zamračenu sobu.

Tenzijska glavobolja

Karakterišu ga bolovi oko jagodica i iznad očiju. Obično je osećaj kao da je glava stegnuta obručem. Takođe nije opasna, a uglavnom i ne traje predugo. Često je indikator stresa i pomaže ukoliko odspavate kada se pojavi.

Klaster

Ovu glavobolju definiše bol na jednoj strani lica, lociran oko oka. Ovo je jaka glavobolja koja nestaje i vraća se u ciklusima koji mogu da potraju i do mesec dana. Između dva napada mogu da prođu i godine. Kod ovakve glavobolje stanje se uglavnom poboljšava kretanjem a ne mirovanjem. Obično se na strani na kojoj je glavobolja zapuši nos ili iz te nozdrve curi sekret, kapak natekne, oko je crveno i obliva vas znoj.

Bol u čelu

Ovde se radi o klasičnoj glavobolji zbog upale sinusa, a bol može da se proširi i na jagodice. Pomaže inhaliranje i tuširanje što toplijom vodom.

Bol u potiljku i temenu

Ovakva glavobolja ukazuje na probleme u kičmi i vratu. Obično muči ljude koji dugo sede, pa vam se preporučuje više rekreacije.

Bol u slepoočnicama

Ako dugo potraje, može da vodi u tenzijsku glavobolju, a pored slepoočnica, bole i uši, lice, svako pomeranje vilice koja „škljoca“ kada je pomerate. Ovo je tip glavobolje koji treba proveriti sa lekarom.

KADA JOŠ TREBA IĆI KOD LEKARA?

Ukoliko niste skloni glavoboljama, a nakon 50. godine naglo počnu da se pojavljuju

Ukoliko vam se javi posebno neuobičajena glavobolja, nekarakteristična za vas

Ukoliko se bol pojačava kada se krećete ili kašljete

Ukoliko primetite da vam glavobolja utiče na mentalne funkcije i promenu ličnosti

Ukoliko glavobolju prate ukočenost vrata, temperatura, zbunjenost, zaboravnost, smanjen vid, usporen govor

Ukoliko glavobolju prati crvenilo u očima i pucanje kapilara

Ukoliko je glavobolja posledica udarca u glavu

Glavobolja koja dolazi bez nekog posebnog razloga (recimo, probudila vas je).

(healthandlovepage.com)

T.G.