Alergije u proleće

Proleće je godišnje doba kome se svi raduju, sve oko nas polako počinje da zeleni, da cveta, dani su duži i ima više sunčanih perioda.

Osobama sa alergijskim rinitisom i astmom, proleće donosi tegobe. Svake godine povećava se broj osoba sa simptomima alergijskog rinitisa i astme.

Simptomi alergijskog rinitisa slični su prehladi, kijanje u salvama (više puta za redom), svrab nosa, vodenkasta sekrecija iz nosa, zapušen nos, svrab, otok i crvenilo očiju, glavobolja, malakosalost, nadražajni kašalj, kao i grebanje u grlu. Ukoliko ta prehlada traje više od nedelju dana, a javlja se svakog proleća, gotovo je sigurno da je to prolećna alergija, tj.alergijski rinitis.

Za pojavu prolećnih alergija odgovorni su poleni drveća i trave. Na početku sezone najpre cveta polen drveća, kao što je leska, jova, jasen, tisa, čempres i breza, kada veoma osetljive osobe, sklone alergiji mogu da osete prve tegobe. U aprilu konctentracija polena u vazduhu dostiže nivo koji dovodi do alergije. Alergija može da zahvati sluznicu gornjih i donjih disajnih puteva, oči i kožu.

Za lečenje alergijskog rinitisa koriste se preventivne mere i terapijski postupci. Preventivne mere su mere izbegavanja alergena i poboljšanje životnih uslova ili promena sredine u kojoj živimo. Terapijski postupci su imunoterapija i primena lekova. Od lekova u lečenju alergijskog rinitisa najčešće se koriste topički kortikosteroid (sa lokalnim antiinflamatornim dejstvom) i antihistaminici.

Zbog neprijatnih simptoma koji mogu da dovedu i do gušenja kod osoba za koje se posumnja da su alergične na polene neophodno je uraditi test kod alergologa.

Obično alergijska kijavica prethodi pogoršanju astme, zato je jako važno da se istovremeno leči i alergijski rinitis. Nikada ne smemo zaboraviti da je disajni put jedinstven. Ukoliko ne lečimo i kijavicu, to je isto kao da gasimo požar u sobi, a ništa ne činimo da ugasimo požar u predsoblju. Nos je predsoblje pluća, i ukoliko sprečimo pogoršanje alergijskog rinitisa možemo da sprečimo i pogoršanje astme.

Svi koji imaju simptome, a nisu nikada uradili alergo-test, najbolje je da posete lekara – specijalistu, kako bi on utvrdio na šta su tačno alergični, te da im se potom i propiše odgovarajuća terapija.

Kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..