Američki lekari o Kolagenu

Američki klinički lekari imaju isto tako bogato iskustvo u lečenju reumatskih bolesti uz pomoć kolagena i stimulatora ćelijske produkcije kolagena. Oni su prvi došli do saznanja da je s godinama smanjenje elastičnosti i pokretljivosti zglobova ustvari usporavanje procesa razmene kolagena.
Takođe, u SAD-u (R. Rubi, 1971. god.) dokazana je zavisnost narušenog balansa između brzine povećanja mišića i izdržljivosti veza i tetiva i intenziteta treninga koji izazivaju povećanu potrošnju belančevina.

Istraživanja su pokazala da veliko uvećanje mišića dozvoljava značajno veći napor, ali u isto vreme se sporije učvrščuju veze i tetive i nisu u stanju da drže muskulaturu, a kao rezultat toga se pojavljuju zapaljenski procesi. U početku oni mogu da budu slabiji i da se spreče dobrim zagrevanjem, zagrejanim kremama ili vrelim tuširanjima. Međutim, kada dostignemo kritičku tačku uvećanja mišića u odnosu na veze i tetive, počećemo da se budimo noću zbog bolova ili ćemo pak postati dobri „sinoptičari“ – predviđaćemo promenu vremena. U svim tim slučajevima imamo jedan te isti problem – fizičko ograničenje u regeneraciji kolagenih vlakana. U najgorem slučaju to izaziva razvoj reumatskih bolesti.

Dermatolog sa Beverli Hilsa dr Dejvid Emron prvi je izjavio da se preterano izlaganje sunčevoj svetlosti odražava negativno na proteinsku mrežu izgrađenu od kolagena, koja je odgovorna za kondiciju i izgled naše kože. UV- zraci uništavaju kolagenska vlakna, što tera kožu da preterano rano stari i da se bora. Emron piše da nikakve kozmetičke supstance, uključujući koenzime, antioksidanse i vitamine koji se dodaju u kreme ili se unose u organizam, nisu u stanju da neutrališu štetno dejstvo UV- zraka. Koži je potreban „svež i prirodan kolagen“.

Drugi stručnjak sa Beverli Hilsa, dr Stjuart Kaplan, takođe dermatolog, potvrđuje da je samo kolagen u stanju da izravna bore, koje se s godinama pojavljuju na licu.

Dr Debora Zelman, dermatolog iz Njujorka,prva je ukazala na vezu između problema savremene žene – celulita sa slabljenjem kolagenskih elemenata vezivnog tkiva, koje povezuje kožu sa slojevima koji leže ispod nje, koje su odgovorne za njenu gipkost i elastičnost. Ona je vršila praktične eksperimente, koji su dokazali da je stimulacija proizvodnje kolagena u koži najefektniji način neutralizacije njenog starenja i boranja.

Kolagen.rs

Komentara
Očitavanje..