BEZ KAFE NE MOŽETE UJUTRO DA IDETE U WC? Evo zašto je to tako

Ukoliko se oporavlljate od određenih operacija, onda kafa za vas ima dobar efekat za rad creva

Kako vi započinjete vaš dan?Bez kafe? Verovatno kao velika većina ljudi, uz jutarnju kafu. Kafa je za mnoge veliki stimulans i brzo pokreće rad creva.

Ali, „s obzirom na popularnost kafe, iznenađujuće je da tako malo znamo o tome kako ona utiče na digestivni trakt“, kaže dr. Robert Martindejl, profesor hirurgije i medicinski direktor bolničke ishrane na Univerziteta Oregon Health and Science u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Independent.

Studije nisu dovoljno rađene na ovu temu.

Za sada se misli da kofein nije taj koji izaziva potrebu za odlaskom u toalet. Kafa sa kofeinom i bez kofeina imaju sličan stimulativni efekat, po studiju koji je objavljen 1998 godine.

 

Oko 1000 jedinjenja postoje u kafi, većina njih imaju protivupalna dejstva. Treba otkriti kako sva ta jedninjenja deluju na creva.

Utvrđeno je da veliki broj ljudi nema bolju probavu ako pije kafu. Tako tvrde značajan broj studija.

pexels.com kafa

Creva reaguju brzo na bilo koju hranu, pa tako i na kafu

Da ispijanje šoljice kafe može da stimuliše suprotni kraj gastrointestinalnog trakta u roku od nekoliko minuta, znači da „verovatno prolazi kroz operativni sistem creva i mozga“, Odnosno, dolazak kafe u želudac šalje poruku mozgu, koja onda „stimuliše debelo crevo da kaže:

‘Pa, bolje da se ispraznimo jer stvari idu nizvodno’“,-kaže Martindejl

Obrok od 1000 kalorija ima sličan efekat na kontrakciju debelog creva kao i kafa od 240ml, prema studijama iz 1998 godine. Debelo crevo, želudac i mozak imaju odličnu komukinaciju i ovaj rad je nazvan gastrokolični refleks.

Uticaj kafe i njegovo delovanje ostaje još nejasan

Međutim, većina naučnika smatra da kafa može da pomogne nekim ljudima, pogotovo osobama koji se oporavljaju od nekih određenih vrsta operacija.

Sonja Angelone, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za nutricionizam i dijetetiku, upozorila je da se ne treba previše oslanjati na kafu kako bismo nastavili da imamo dobru probavu. Ako neko ima zatvor, „to nije zato što mu nedostaje kafa“, kaže ona.

Na kraju, jedna šoljica kafe ne može da škodi i svakako mnogima omiljen napitak za početak radnog dana.

Foto Unssplash
Izvor/Autor Informer.rs
Komentara
Očitavanje..