Četiri razloga zašto bi trebalo jednom nedeljno da postite

Iako se obično vezuje za veru, nutricionista Suzi Burel otkriva razloge zašto bi posna hrana trebalo da bude zastupljena u vašoj ishrani bar jednom nedeljno.

 

Dijetetičarka Suzi Burel napisala je tekst na svom blogu u kome je otkrila da je post i te kako dobar za naše zdravlje.

Ona je izdvojila četiri razloga zašto bi post trebalo da što pre uvedete:

‘Resetovaćete’ hormone 

Ravnoteža hormona je veoma bitna za naš organizam, a svaki disbalans može da utiče na telesnu težinu.

“Dok je gubitak težine povezan s nekim vrstama posta, post zapravo ima pozitivan učinak na naše upalne markere, odnosno holesterol, šećer, insulin i krvni pritisak,” ističe Suzi.

Ješćete manje 

Tema gojaznosti je sve zastupljenija u medijima, a posebno je alaramantno što sve više mladih ima prekomernu težinu koja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Dijetetičarka kaže da post može biti rešenje.

“Može se reći da većina nas jede previše svaki dan. Post je lakši način da se podsjetimo koliko zapravo jedemo i koliko nam je malo potrebno da održimo našu težinu.”

Poništićete ”visoko kalorijske dane” 

Koliko god da vodite računa u ishrani, nekim danima se dešava da pojedete veoma kolarične obroke, obično kada idete na neke proslave. Upravo dan posta vam može pomoći u poništavanju dodatih kalorija.

Izgubićete kilograme 

Iako se mršavljenje obično vezuje za popularne dijete i restrikciju hrane, moguće je izgubiti kilograme kroz post.

“Jedan od najboljih načina je redovnipost. Bilo da je reč o tome da ništa ne jedete tokom dana ili da unosite minimalne kalorije, izgubićete sigurno 1-2 kilograma mesečno”, zaključuje Burel.

Foto Thinkstock
Izvor/Autor Superžena
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije