Crveno sočivo, najmoćnija žitarica: Proteinska bomba koja leči anemiju i topi masnoće

Obiluje i magnezijumom i molibdenom, a od vitamina je izuzetno bogata folnom kiselinom

Crveno sočivo je manje poznata, ali izuzetno korisna namirnica, koja sadrži neverovatnih 26 grama proteina na 100 grama namirnice, što je čini pravim proteinskim draguljem.

Kada je još kombinujete sa nekom žitaricom, onda jedna drugu nadopunju po pitanju aminokiselinskog sastava, pa dobijate puno kvalitetnih aminokiselina na okupu.

Energetski daje oko 350 kalorija. Sadrži kvalitetne složene ugljene hidrate (60g na 100g) i neverovatnih 30 g vlakana, koja su delom topljiva i snižavaju holesterol, a delom netopljiva, pomažu probavu i usporavaju brze ugljene hidrate, što vodi do mršavljenja.

Imaju izrazito nizak glikemijski indeks od samo 29, što je jako povoljno, a sadrže samo 1 gram masti i to povoljnih, omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Jako je bogata gvožđem i zato se posebno preporučuje ženama koje se bave sportom, zbog sklonosti ka anemiji. Obiluje i magnezijumom i molibdenom, a od vitamina je izuzetno bogata folnom kiselinom.

Po svom sastavu je kvalitetnija od većine drugih žitarica, a lako se i jednostavno priprema. Kratko se prokuva (oko 15 minuta) i brzo se raspadne, pa ako volite obrok u obliku pirea, crveno sočivo je pravi izbor.

izvor.alternativainformacije.com

Komentara
Očitavanje..