Čuveni eliksiri mladosti

Neprijatne promene koje nastaju s godinama mogu da se zaustave uz pomoć vitamina, minerala i antioksidanata.

 

Tražeći uzrok starenja i lek protiv njega, stručnjaci su otkrili da se u strukturi gena nalazi osnovni uzrok starenja, ali i način da se ono uspori. Postoji mnoštvo supstanci koje pogađaju srž starenja. Uz pomoć vitamina, minerala, antioksidanata, koje Džin Harper,autorka knjige ” Zaustavite starenje odmah”, naziva eliksirima mladosti, mogu da se zaustave neprijatne promene. S godinama organizam stvara veće količine homocisteina, supstance odgovorne za stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu da dovedu do infarkta.

Vitamin B6 i folna kiselina, kojom obiluje zeleno povrće, orasi, kvasac, svinjska, goveđa, jagnjeća i pileća jetra, brzo snižavaju nivo homocisteina i na taj način se delimično neutrališe protok vremena.

Prema najzastupljenijoj teoriji, starenje nastaje zbog oštećenja ćelija pod stalnim uticajem čestica slobodnih radikala. Oni su neophodni organizmu, ali ne sme da ih bude previše.

Ironično je da nam kiseonik daje život, ali nam ga i skraćuje tako što u sagorevanju oslobađa molekule slobodnih radikala. Ipak, mnogo možemo da učinimo za svoj organizam ako prestanemo da pušimo, ako provodimo više vremena na čistom vazduhu i ako se ne izlažemo štetnom delovanju sunca.

Snažni eliksiri mladosti

Istraživači tvrde da smo isuviše nisko postavili standarde za zdravlje i dugovečnost. Smatraju da nam je potrebno mnogo više vitamina i minerala zato što priroda nije predvidela negativne uticaje zagađene životne sredine, nepravilne ishrane prerađenih namirnica i stresa.

Kao brzo rešenje za senilnost i druge probleme izazvane starenjem navode se vitamini B12 i B6 i folna kiselina. Minerali hrom, cink, magnezijum i selen označeni su kao pasoš za više energije i duži život, a enzim glutation i koenzim Q10 imaju zadivljujuća svojstva u zaustavljanju starenja. Najbolji način da se uspori starenje je oprez prilikom uzimanja masnoća.

Masnoće kradu mladost

Harperova tvrdi da masnoće kradu mladost i da se starenje može ubrzati ili usporiti u zavisnosti od vrste masnoće koju jedemo. Oksidacijom masti stvaraju se opasni slobodni radikali koji poput fitilja pale ćelije jednu za drugom, a najrazornije deluju na ćelije mozga.
Najsporije oksidišu mononezasićene masnoće iz maslinovog ulja. Namirnice s mnogo holesterola, uglavnom meso, bogate su i gvožđem, a ta kombinacija je pogubna, tvrdi autorka.

Ona savetuje da s godinama, postepeno, svakodnevno smanjujete unos kalorija jer će to usporiti vaš biološki sat. Na sreću, tvrdi Harperova, nikada nije prekasno da krenete u sprečavanje starenja.

 

Kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..