Da li i vi pravite ove greške s tamponima? Pazite, jer mogu skupo da vas koštaju

Mnoge žene tokom ciklusa koriste isključivo tampone. Ipak, ako ga koristite pogrešno, tampon može biti opasan po zdravlje. Ovo su najčešće greške koje žene prave.

Perete ruke samo posle

Znate situaciju u kojoj na brzinu menjate tampon? To vam se sigurno često dešava, pa u žurbi ne operete ruke pre nego što obavite to što treba. “Bakterije koje su normalni stanovnici vagine mogu preko konca i samog tampona da uđu tamo gde ne treba kada ga stavljate prljavim rukama”, rekla nam je Prof. dr ginekologije Snežana Rakić. Samo na putu do toaleta rukama “uberete” brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete uneti u vaše telo. Pranje ruku pre menjanja tampona jednako je važno kao i ono posle.

Ne stavljate ga dovoljno duboko

Ako ga osetite u telu, to znači da tampon niste smestili dovoljno duboko. Tokom aplikacije, u trenutku kada prođe kroz ulazni deo vagine, tampon se u sekundi sam “namesti”. “Treba da legne na jedan i po, dva centimetra od ulaska u vaginu”, rekla nam je doktorka Rakić. Ako nije legao na mesto, osetićete neprijatnost i žuljanje. Isto tako, ako je apliciran previše plitko, izloženiji je bakterijama i spoljnim nehigijenskim uslovima.

Pred kraj ciklusa ga menjate jako retko

Bez obzira na jačinu menstruacije, tampon treba da menjate često jer vlaga i toplota u telu vrlo brzo postaju savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije postaje sve veća. Tampon menjajte svakih četiri do šest sati. “Kada je predugo unutra, tampon zadržava krv, pa kada ga izvadite ona otiče. Važno je da ga promenite bar tri puta u toku dana da bi krv mogla da izađe napolje”, rekla nam je doktorka Rakić.

Stavljate ga za svaki slučaj

Očekujete ciklus, pa kako vas ne bi iznenadio, za svaki slučaj stavite tampon. Ovaj scenario je vrlo čest, ali treba da ga izbegavate. “Ne treba nikako to da radite. To samo po sebi pravi nadražaj, a vaginalne bakterije se bez potrebe zadržavaju”, savetuje doktorka Snežana Rakić.

Ne menjate ga posle obavljanja nužde ili kupanja

S medicinskog aspekta i uputstva na deklaraciji, tampon ne treba menjati svaki put posle obavljanja nužde, ali u praksi to izgleda ovako: končić se tokom uriniranja pokvasi, a posle velike nužde isprlja. “Savet je da ga ipak menjate posle svake nužde i posle kupanja, jer ako to ne radite bakterije lakše mogu da prodru”, rekla nam je doktorka Rakić.

izvor>24sata.rs

Komentara
Očitavanje..