Naravno da ukoliko sebi pred spavanje napravite sendvič sa majonezom i još kaloričnih dodataka, ili se počastite čipsom, perecama i sličnim stvarima siromašnim vlaknima ali bogatim šećerom, sve to će se preko noći pretvoriti u masne naslage. Ipak, kažu stručnjaci, u krevet ne treba ići ni gladan jer je velika šansa da ćete se ujutro pretrpati hranom, a time i podići nivo šećera krvi u nebesa i poremetiti metabolizam.

Zato, ako već smatrate da morate da gricnete nešto pred spavanje, dopustite to sebi, ali neka to bude neka namirnica siromašna ugljenim hidratima, a bogata proteinima.

Jedan od izbora može da bude mocarela – u jednoj kuglici ima nešto manje od 100 kalorija, a čak šest grama proteina i svega gram ugljenih hidrata. Uz sve to, unosite i kalcijum i vitamin D, a najbolje od svega je da su šanse da se prejedete minimalne ukoliko uzmete malo pakovanje od par kuglica.

Ako ne podnosite laktozu ili niste raspoloženi za mlečne proizvode, pola dlana badema ili oraha će pomoći. Da, imaju dosta masti (ali dobrih!) i kalorija, ali i proteina, vitamina E, selena, magnezijuma i ostalih dobrih stvari. Samo imajte na umu da sa orašastim plodovima, uprkos tome što su zdravi, morate da pripazite jer su izrazito kalorični.

(rd.com)

T.G.