Daju ENERGIJU, pune su vitamina D, smanjuju UPALE: Ove namirnice su najbolja HRANA za MOZAK

Zdava ishrana podrazumeva i namirnice koje su hranljive za celo telo, a tu uključujemo i mozak, za koji znamo koliko je bitan za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga je neophodno da vam minimum 30 posto ishrane bude zasnovano na namirnicama koje podstiču memoriju i rad mozga.

Ovas

Spada u kategoriju zdravih i pametnih ugljenih hidrata. Ovi ugljeni hidrati imaju smirujući efekat na mozak. Ovas od celog zrna indukuje proizvodnju triptofana, odnosno esencijalnu aminokiselinu iz koje se sintetiše serotonin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonja Fitness Geek (@fitness.geek_)

 

Banane obežbeđuju hormon sreće

Banane su jedna od najboljih namirnica koju možete da jedete ako želite da povećate nivo serotonina i dopamina. Neće moći sami da izleče depresiju. Međutim, oni će vam dati prirodni poticaj za energiju, optimizam i zdravlje. Jer banane imaju visok sadržaj vitamina A, K, B6.

To su glavne komponente u sintezi i metabolizmu neurotransmitera, uključujući serotonin i dopamin. Banane su bogate prirodnim šećerima. Oni, u kombinaciji sa prirodnim vlaknima povećavaju snagu i energiju.

Čokolada poboljšava raspoloženje

Čokolada, osim što je jedna od najboljih namirnica za povećanje nivoa serotonina i dopamina, takođe vam daje energiju zbog svog sastava. Visok procenat kakaa u crnoj čokoladi delovaće poput kofeina, a ispitivanja pokazuju da samo kocka crne čokolade poboljšava raspoloženje.

Ananas deluje protivupalno i smanjuje anksioznost

Ponekad zaboravimo koliko dobro može biti ovo voće za nas. Ananas smanjuje anksioznost i deluje protivupalno. Bogat je vitaminom C i dobro deluje su za vašu cirkulaciju, koncentraciju i motivaciju. Odličan je izbor za večeru jer pomaže vašem telu da proizvodi melatonin, hormon spavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Pétrel Blanc (@lepetrelblanc)

 

Losos je pun vitamina D

Ribe poput lososa i skuše bogate su vitaminima B. Ove esencijalne hranljive materije igraju važnu ulogu u proizvodnji serotonina i dopamina. Takođe, kao što smo ranije pisali, našem mozgu je potreban Omega-3, koji se nalazi u lososu. Omega 3 poboljšava procese pamćenja, fokusiranja i raspoloženja.

Leblebija daje energiju

Leblebija se koristi u kuhinjama raznih kultura, a širom sveta ljudi vole da je jedu zbog njene sposobnosti da poboljša raspoloženje i da im energiju. Zato je leblebija, zajedno sa maslinovim uljem, belim lukom i paprikom, jedna od najčešćih namirnica koje se jedu na Bliskom istoku.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..